Blog

Τα κατοικίδια, εμείς και το lock-down: 6 βασικές απορίες!

lockdown
Κείμενα

Τα κατοικίδια, εμείς και το lock-down: 6 βασικές απορίες!

Πώς επηρεάζει το νέο lock-down την καθημερινότητα του κατοικίδιού μας;

Την Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2020, ανακοινώθηκε η επιβολή του δεύτερου lock-down. Η ισχύς του ξεκινάει από το Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020 και θα διαρκέσει τρεις εβδομάδες.

Οι διαδικασίες που πρέπει να ακολουθήσουμε, ώστε να δικαιολογούμε την έξοδο με το σκυλάκι μας, είναι πλέον γνωστές από το πρώτο lock-down. Σε περίπτωση, που θέλετε να θυμηθείτε κάποια λεπτομέρεια, μπορείτε να διαβάσετε το site της Πολιτικής Προστασίας. Όμως γεννιούνται πολλά ερωτήματα:

  1. Τι κάνω αν θέλω να πάω το ζωάκι μου στον κτηνίατρο;
  2. Υπάρχει περιορισμός στην διάρκεια της βόλτας;
  3. Μπορώ να μετακινηθώ σε άλλο δήμο;
  4. Πρέπει να έχω μαζί μου το βιβλιάριο υγείας;
  5. Μπορώ να κάνω βόλτα τον σκύλο μου μετά τις 21:00;
  6. Τι ισχύει για τη σίτιση των αδέσποτων ζώων;

Οι απαντήσεις που θα σας δώσω, είναι βασισμένες στις ανακοινώσεις που έχουν γίνει μέχρι και την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου. Σε περίπτωση που αλλάξει κάτι, θα σας ενημερώσω εγκαίρως.

Επίσκεψη στον κτηνίατρο


κτηνίατρος κρατάει κουτάβι

Οι επισκέψεις στον κτηνίατρο, μπορούν να γίνουν κανονικά. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε, είναι να χρησιμοποιήσουμε ως επιλογή τον αριθμό “1” (είτε στο sms, είτε στην έγγραφη βεβαίωση κυκλοφορίας). Είναι η ίδια επιλογή που θα χρησιμοποιούσαμε αν πηγαίναμε σε κάποιον γιατρό. Έτσι αν π.χ. στείλουμε sms στο 13033, τότε θα γράψουμε:

1 όνομα διεύθυνση
 

Όπου όνομα, το όνομά μας και διεύθυνση η διεύθυνσή μας. Π.χ.:

1 Δανάη Κομητοπούλου Ναυπλίου 28 Πετράλωνα
 

Ο μόνος περιορισμός που υπάρχει σε σχέση με την τοποθεσία του κτηνιατρείου, είναι να βρίσκεται στον ίδιο Νομό με εμάς.

Διάρκεια βόλτας


κλεψύδρα

Εδώ υπάρχει μια γκρίζα ζώνη. Η γενική οδηγία είναι πως η βόλτα πρέπει να έχει μικρή διάρκεια, αλλά αυτό είναι πολύ γενικό. Σε γενικές γραμμές, καλό θα ήταν να μην αλλάξουμε το πρόγραμμά του σκύλου μας. Θα πρέπει να κάνουμε όση βόλτα είναι απαραίτητη ώστε να εκτονωθεί επαρκώς. Σε περίπτωση ελέγχου, έχοντας πάντα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μαζί μας, και με δική μας ευθύνη, μπορούμε να υποστηρίξουμε την επιλογή μας.

Περιοχή μετακίνησης


χάρτης ζωγραφισμένος πάνω σε παλάμες

Και εδώ υπάρχει άλλη μια γκρίζα ζώνη. Η γενική οδηγία είναι πως η βόλτα πρέπει να γίνεται σε μικρή ακτίνα από την οικία μας, χωρίς όμως να ορίζεται κάπου ρητά πόση είναι αυτή η ακτίνα. Ο μόνος καλά ορισμένος περιορισμός είναι πως δεν μπορούμε να μετακινούμαστε μεταξύ νομών. Σε γενικές γραμμές, θα πρέπει να κάνουμε όση βόλτα είναι απαραίτητη ώστε το ζωάκι μας να εκτονωθεί επαρκώς. Σε περίπτωση ελέγχου, έχοντας πάντα όλα τα απαραίτητα δικαιολογητικά μαζί μας, και με δική μας ευθύνη, μπορούμε να υποστηρίξουμε την επιλογή μας.

Βιβλιάριο υγείας


Με βάση τον Νόμο 4039/12, όλοι οι ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων είναι υποχρεωμένοι να έχουν πάντοτε μαζί τους το βιβλιάριο υγείας του ζώου τους. Οπότε, ναι, θα πρέπει να το έχουμε μαζί μας.

Απαγόρευση κυκλοφορίας 21:00 – 05:00


σήμα stop πάνω σε άσφαλτο

Ένα νέο μέτρο που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο δεύτερο lock-down, είναι η απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 21:00 μέχρι τις 05:00. Αυτό όμως αφήνει ερωτηματικά για τις περιπτώσεις που θα πρέπει να βγάλουμε το σκυλάκι μας να κάνει την ανάγκη του. Η οδηγία που υπάρχει μέχρι στιγμής είναι πως αυτές τις ώρες επιτρέπετε η μετακίνηση για βόλτα με κατοικίδιο ζώω (επιλογή 6).

Σίτιση αδέσποτων ζώων


αδέσποτη γάτα τρώει κροκέτες

Η σίτιση των αδέσποτων ζώων είναι υποχρέωση και αναφέρετο δικαίωμά μας, με βάση τον Νόμο 4039/12. Για να μπορέσουμε να φροντίσουμε τα αδεσποτάκι μας, είτε μόνοι μας είτε μαζί με άλλο ένα άτομο και για όλο το 24-ωρο, χρησιμοποιούμε την επιλογή 6 (είναι η ίδια με αυτή που χρησιμοποιούμε για την βόλτα του κατοικίδιού μας).

Leave your thought here

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *