Blog

Ο οιστρικός κύκλος ενός θηλυκού σκύλου

κουταβάκι έχει ξαπλώσει στο έδαφος και κοιτάει λυπημένο
Κείμενα

Ο οιστρικός κύκλος ενός θηλυκού σκύλου

Ένα από τα πράγματα που αγχώνει τους κηδεμόνες θηλυκών σκύλων είναι η περίοδος, πως αυτή επηρεάζει τη σκυλίτσα τους και τι πρέπει να προσέξουν.

Σε αυτό το σημείο να ξεκαθαρίσω πως, ως εκπαιδεύτρια σκύλων, δεν έχω καμία απολύτως γνώση πάνω στην κτηνιατρική. Στα πλαίσια όμως του επαγγέλματός μου, και έχοντας παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια, έχω συγκεντρώσει κάποια κτηνιατρικά facts και αυτά και μόνο θα παραθέσω.

Η πρώτη περίοδος συνήθως εμφανίζεται ανάμεσα στον 4ο και τον 24ο ηλικιακό μήνα ενός θηλυκού κουταβιού. Ο μέσος όρος εμφάνισης έχει παρατηρηθεί πως είναι από τον 6ο έως και τον 12ο μήνα. Αξίζει να σημειωθεί πως τα μικρόσωμα σκυλάκια εμφανίζουν περίοδο πιο νωρίς απ’ ότι τα μεγαλόσωμα.

Η περίοδος μπορεί να έρχεται ανά 7 μήνες παρουσιάζοντας όμως μια διακύμανση από 4 έως 24 μήνες. Αυτό πρακτικά, σημαίνει πως ένα σκυλάκι μπορεί να αδιαθετήσει μία με δύο φορές μέσα σε ένα χρόνο.

Στάδια οίστρου

Τα στάδια οίστρου που περνάει ο οργανισμός ενός θηλυκού σκύλου, είναι τα εξής:

  • Προ-οίστρος (pro-oestrus): Είναι η χρονική διάρκεια κατά την οποία το θηλυκό σκυλί έχει πρησμένο αιδοίο και παρατηρείται έκκριση αίματος από αυτό. Το θηλυκό “ελκύει” τα αρσενικά, αλλά δεν θέλει να ζευγαρώσει με αυτά. Διαρκεί κατά μέσο όρο 9 ημέρες, με μια διακύμανση από 3 έως 21 ημέρες.
  • Οίστρος (oestrus): Το αιδοίο παραμένει πρησμένο, αλλά το αίμα πλέον σταματάει. Το θηλυκό σκυλί σε αυτή τη φάση θέλει να ζευγαρώσει. Διαρκεί κατά μέσο όρο 9 ημέρες, με μια διακύμανση από 3 έως 21 ημέρες.
  • Μετοίστρος ή Διοίστρος (metoestrus/dioestrus): Σε αυτή τη φάση ο οιστρος έχει πλέον τελειώσει. Το θηλυκό σκυλί έχει μια μικρή αύξηση των μαστών. Η διάρκειά της κυμαίνεται από 45-90 ημέρες, ενώ κατά μέσο όρο διαρκεί 60 ημέρες.
  • Ανοίστρος (anoestrus): Σε αυτή τη φάση δεν παρατηρείται κανένα σύμπτωμα και ούτε υπάρχουν ιδιαίτερες ορμονολογικές αλλαγές. Αυτή η φάση διαρκεί από 60 έως 200 ημέρες, μέ ένα μέσο όρο στις 120 ημέρες.

Οίστρος και εγκυμοσύνη

Μια συνηθισμένη παρανόηση που υπάρχει, είναι πως ένας θηλυκός σκύλος μπορεί να ζευγαρώσει μόνο όσο έχει αίμα, δηλαδή μόνο κατά τη διάρκεια του προ-οίστρου. Αυτό όμως, όπως βλέπετε και παραπάνω, δεν ισχύει. Ένα θηλυκό σκυλί, μπορεί να ζευγαρώσει μέχρι και τη διάρκεια του μετοίστρου, αφού δηλαδή τελειώσει το αίμα. Άρα, για την αποφυγή ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης, θα πρέπει οι κηδεμόνες θηλυκών σκύλων να μην τα φέρνουν σε επαφή με αρσενικά τόσο κατά τη διάρκεια του προ-οίστου, όσο και κατά την διάρκεια του οίστρου.

Οίστρος και στείρωση

Η στείρωση, καλό είναι να γίνεται σε συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Από τη μια, δεν θέλουμε να γίνει καθόλου στη διάρκεια του μετοίστρου, διότι εκεί κινδυνεύουμε να στειρώσουμε μια σκύλα η οποία βρίσκεται σε ψευδοκύηση, δημιουργώντας πολλές συμπεριφορικές επιπλοκές. Από την άλλη, δεν μπορούμε να αφήσουμε να περάσει και πάρα πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα από το τέλος του οίστρου, διότι κινδυνεύουμε να πέσει η στείρωση πολύ κοντά στον επόμενο προ-οίστρο, δημιουργώντας επιπλοκές στην υγεία.

Leave your thought here

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *