Blog

Ψευδοκύηση στους θηλυκούς σκύλους

θηλυκό σκυλάκι έχει ψευδοκύηση και νομίζει πως τα παιχνίδια της είναι τα κουτάβια της
Κείμενα

Ψευδοκύηση στους θηλυκούς σκύλους

Όλες/α/οι έχουμε ακούσει για την ψευδοκύηση. Όμως, τι είναι ακριβώς και πως μπορεί να το εμφανίσει η σκυλίτσα μας;

Πριν δούμε τι είναι η ψευδοκύηση, όσο θα διαβάζετε αυτό το άρθρο, παρακαλώ να έχετε στο μυαλό σας πως, ως εκπαιδεύτρια σκύλων, δεν έχω καμία απολύτως γνώση πάνω στην κτηνιατρική. Στα πλαίσια του επαγγέλματός μου, έχοντας παρακολουθήσει κάποια σεμινάρια, έχω συγκεντρώσει κάποια κτηνιατρικά facts και αυτά και μόνο θα παραθέσω. Για ό,τι διαβάσετε σε αυτό το άρθρο, παρακαλώ να συμβουλευτείτε και τον κτηνίατρό σας.

Όπως έχω αναφέρει και σε παλιότερο άρθρο, ο οιστρικός κύκλος ενός θηλυκού σκύλου αποτελείται από τέσσερα στάδια. Αυτά είναι ο προ-οίστρος, ο οίστρος, ο μετοίστρος ή διοίστρος και ο ανοίστρος.

Ο μετοίστρος αρχίζει, κατά μέσο όρο, 18 ημέρες αφού το σκυλάκι έχει αίμα. Σε αυτό το στάδιο, μια θηλυκή σκυλίτσα έχει μερικώς πρησμένους μαστούς. Τι συμβαίνει όμως στον οργανισμό της και σε αυτό το στάδιο θα μπορούσε να εμφανίσει ψευδοκύηση;

Στο μικροσκόπιο…

μικροσκόπιοΣτον οργανισμό της σκυλίτσας, συμβαίνουν πάρα πολλές ορμονολογικές αλλαγές. Θα αναφερθώ εν τάχη σε αυτές, μιας και δεν είναι στα πλαίσια αυτού του άρθρου μια πλήρης ανάλυση.

Στην αρχή του μετοίστρου, αρχίζει να ελαττώνεται η προγεστερόνη (ορμόνη η οποία σχετίζεται με την εγκυμοσύνη). Καθώς λοιπόν ελαττώνεται η προγεστερόνη, αρχίζει να αυξάνεται η προλακτίνη (ορμόνη η οποία σχετίζεται με την μητρική συμπεριφορά και την παραγωγή γάλακτος). Αυτές οι ορμονολογικές αλλαγές συμβαίνουν σε όλους τους θηλυκούς σκύλους και είναι κάτι εντελώς φυσιολογικό.

Τα πράγματα όμως αρχίζουν να αλλάζουν, όταν σε αυτή τη φάση του αναπαραγωγικού κύκλου, και ενώ εμείς γνωρίζουμε με σιγουριά πως η σκυλίτσα μας δεν είναι έγκυος, αρχίζουμε και βλέπουμε διάφορα συμπτώματα, τόσο σωματικά όσο και συμπεριφορικά. Όταν λοιπόν έχουμε αυτά τα συμπτώματα, τότε η σκυλίτσα έχει ψευδοκύηση.

Ψευδοκύηση

Όταν μια σκυλίτσα έχει ψευδοκύηση, όπως λέει και το όνομα, νομίζει πως είναι έγκυος. Η ψευδοκύηση συνήθως εμφανίζεται 6-12 εβδομάδες μετά τον οίστρο και διαρκεί περίπου 2-4 εβδομάδες.

Θηλυκοί σκύλοι με ψευδοκύηση μπορούν να εμφανίζουν είτε σωματικά είτε συμπεριφορικά συμπτώματα είτε και τα δυο μαζί.

Στα σωματικά συμπτώματα παρατηρούμε, τα παρακάτω, με σειρά από το πιο συνηθισμένο στο πιο ασυνήθιστο:

  1. Διόγκωση των μαστών.
  2. Παραγωγή γάλακτος ή έκκριση υγρών από τους μαστούς.
  3. Αύξηση βάρους.
  4. Κοιλιακή διάταση.
  5. Κοιλιακές συσπάσεις.
  6. Έμετος, διάρροια, πολυουρία, πολυδιψία.

Στα συμπεριφορικά συμπτώματα παρατηρούμε, τα παρακάτω, με σειρά από το πιο συνηθισμένο στο πιο ασυνήθιστο:

  1. Μητρικές συμπεριφορές, όπως να φτιάχνει φωλίτσα, σκάψιμο, συγκέντρωση αντικειμένων τα οποία αντιλαμβάνεται ως κουτάβια της.
  2. Ανορεξία.
  3. Αλλαγές στη δραστηριότητα (είτε αύξηση είτε μείωση).
  4. Επιθετικότητα.
  5. Άγχος, ένταση, αυξημένη αντιδραστικότητα.
  6. Υπερβολική τρυφερότητα.
  7. Να γλείφει τους κηδεμόνες της.
  8. Καταστροφικότητα.
  9. Πολυφαγία.

Αντιμετώπιση

Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα παραπάνω συμπτώματα, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσετε άμεσα με την/τον κτηνίατρό σας, ώστε να δείτε πως μπορείτε να αντιμετωπίσετε την ψευδοκύηση. Ειδικά όταν παρατηρείτε συμπεριφορικά συμπτώματα, αυτά θα πρέπει να αντιμετωπιστούν αποκλειστικά με φαρμακευτική αγωγή. Δυστυχώς σε αυτές τις περιπτώσεις, καμία από τις μεθόδους αλλαγής συμπεριφοράς που έχουμε εμείς οι εκπαιδευτές δεν έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα.

 

Πηγές:

Leave your thought here

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *