Blog

Ιδιαίτερα μαθήματα ή ομαδικά για την εκπαίδευση ενός σκύλου με φοβίες;

γραφικό με δύο άτομα το ένα κρατάει ένα thumb-up και το άλλο ένα thumbs down στο έδαφος υπάρχει ένα χαρτί που γράφει pros και cons
Κείμενα

Ιδιαίτερα μαθήματα ή ομαδικά για την εκπαίδευση ενός σκύλου με φοβίες;

Ως σκυλογονιός, είναι πολύ δύσκολο να βλέπεις το τετράποδο φιλαράκι σου να υποφέρει από φοβίες και άγχος. Τα σκυλιά που παλεύουν με φοβίες, έχουν συμπεριφορές όπως να κρύβονται, να τρέμουν ακόμη και να γίνονται επιθετικά όταν έρχονται αντιμέτωπα με ερεθίσματα τα οποία τους προκαλούν άγχος. Παρ’ όλο που τα ομαδικά μαθήματα προσφέρουν υπεράριθμα θετικά για πολλά σκυλιά, τα ιδιαίτερα, ίσως να είναι η go-to επιλογή για σκυλάκια με φοβίες. Πάμε να κάνουμε μια σύγκριση ανάμεσα στις δυο προσεγγίσεις!

1. Εξατομικευμένο πλάνο εκπαίδευσης

Κάθε σκυλάκι είναι μοναδικό και οι φόβοι και το άγχος του πηγάζουν από διαφορετικές αιτίες, σε σχέση με άλλα σκυλιά. Μέσα από ένα ιδιαίτερο μάθημα, η εκπαιδεύτρια, μπορεί να δημιουργήσει ένα πλάνο εκπαίδευσης, κομμένο και ραμμένο ακριβώς στα μέτρα του δικού σου σκύλου. Με αυτή την εξατομικευμένη προσέγγιση, το σκυλάκι σου θα λάβει την προσοχή και την εκπαίδευση που χρειάζεται ώστε να ξεπεράσει τους δικούς του φόβους, σε αντίθεση με το να συμμετέχει σε ένα γενικό πρόγραμμα που είναι φτιαγμένο με γενικές παραδοχές για όλα τα σκυλιά.

2. Όλα τα φώτα πάνω του

Σε ένα ομαδικό μάθημα, η προσοχή της εκπαιδεύτριας, αναγκαστικά μοιράζεται ανάμεσα σε όλα τα σκυλιά που συμμετέχουν. Αυτό ίσως να το καθιστά δύσκολο, να δώσει συμβουλές για το κάθ’ ένα ξεχωριστά. Αντιθέτως, στα ιδιαίτερα μαθήματα, όλα τα φώτα είναι πάνω στο δικό σου σκυλάκι. Έτσι, η εκπαιδεύτρια είναι σε θέση να αναγνωρίσει τα συγκεκριμένα ερεθίσματα που επηρεάζουν το δικό σου σκυλάκι και να δουλέψει στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησης του δικού σου σκύλου σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον.

3. Προσοχή και σε εσένα

Πέρα από τα φώτα που θα είναι στραμμένα στο σκύλο σου, η προσοχή της εκπαιδεύτριας θα είναι στραμμένη και αποκλειστικά πάνω σε εσένα. Κανένας δεν γεννήθηκε έχοντας όλες τις γνώσεις της ψυχολογίας σκύλων, οπότε είναι σημαντικό η εκπαιδεύτρια να μπορέσει να βοηθήσει και εσένα να αναπτύξεις τις γνώσεις αλλά και τις δεξιότητές σου, ώστε να μπορέσεις με τη σειρά σου να βοηθήσεις το σκυλάκι σου αποτελεσματικά μέσα στην καθημερινότητά σας.

4. Ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον

Για τα σκυλάκια που έχουν φοβίες, η έκθεση σε νέα περιβάλλοντα, ανθρώπους και σκυλιά, μπορεί να είναι too much και να τους προκαλέσει ακόμη περισσότερο άγχος. Σε ένα ιδιαίτερο μάθημα, η εκπαιδεύτρια, μπορεί να ελέγξει καλύτερα το περιβάλλον, δημιουργώντας την αίσθηση ασφάλειας στο σκύλο σου, βοηθώντας τον να μάθει και να χτίσει την εμπιστοσύνη του. Αυτή η αίσθηση ασφάλειας θα βοηθήσει το σκυλάκι σου να ξεπεράσει τους φόβους του πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.

5. Ευελιξία χρόνου

Ένα ιδιαίτερο μάθημα γίνεται κάποια μέρα και ώρα που βολεύει εσένα σε αντίθεση με ένα ομαδικό μάθημα που έχει προκαθορισμένες μέρες και ώρες. Επίσης, ένα ιδιαίτερο μάθημα είναι πιο εύκολο να αντικατασταθεί σε περίπτωση που σου τύχει κάτι απρόσμενο.

Συνοψίζοντας, τα ιδιαίτερα μαθήματα, ίσως να είναι μια καλύτερη επιλογή για την εκπαίδευση σκύλων που έχουν φοβίες. Με ένα εξατομικευμένο πλάνο εκπαίδευσης, την προσοχή στραμμένη πάνω σας, ένα ασφαλές και ελεγχόμενο περιβάλλον, ευελιξία και άμεση επικοινωνία, το τετράποδο φιλαράκι σου θα λάβει την εξατομικευμένη φροντίδα και προσοχή που χρειάζεται ώστε να ξεπεράσει τους φόβους του. Αν έχεις ένα σκυλάκι που αντιμετωπίζει φοβίες, τσέκαρε αν θέλεις, τα ιδιαίτερα μαθήματα που προσφέρω και θα χαρώ να σας βοηθήσω!

Leave your thought here

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *