Blog

Η μεγάλη ανακάλυψη για το κυνηγητό της ουράς!

kynhghto-ouras
Κείμενα

Η μεγάλη ανακάλυψη για το κυνηγητό της ουράς!

Για πολλά χρόνια πιστεύαμε πως ένας σκύλος που κυνηγάει την ουρά του είναι νοητικά ελλιπής, κοινώς χαζούλης. Προσφάτως όμως, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα πραγματικά αίτια πίσω από αυτή την πράξη. Οι έρευνες έδειξαν πως το κυνηγητό μπορεί να οφείλεται σε δύο παράγοντες. Ο ένας είναι πως ο σκύλος πάσχει από μια εξαναγκαστική διαταραχή και ο άλλος πως ο σκύλος απλά… βαριέται.

Τι είναι όμως αυτή η εξαναγκαστική διαταραχή; Η επίσημη ονομασία της είναι Διαταραχή Εξαναγκαστικών Συμπεριφορών Σκύλων (Canine Compulsive Disorder – CCD). Ένας σκύλος που πάσχει από CCD, κάνει κάποιες συμπεριφορές, τις οποίες αδυνατεί να διακόψει οικειοθελώς. Ένα παράδειγμα είναι να κυνηγάει την ουρά του συνεχόμενα για ένα λεπτό. Πολλοί κτηνίατροι παρομοιάζουν το CCD με το ανθρώπινο OCD – Obsessive Compulsive Disorder.

Πως αντιμετωπίζεται;


Αν η αιτία του κυνηγητού είναι η βαρεμάρα, τότε θα πρέπει να εκτονώνετε καλύτερα το σκύλο σας. Ιδέες μπορείτε να βρείτε εδώ. Αν η αιτία είναι το CCD, τότε θα πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε έναν συμπεριφοριστή κτηνίατρο. Μόνο αυτός θα πρέπει να κάνει τη διάγνωση. Μόλις γίνει η διάγνωση, τότε ο κτηνίατρος, σε συνεργασία με κάποιον εξειδικευμένο εκπαιδευτή, προτείνουν μια εκπαιδευτική λύση για την επίλυση του προβλήματος. Σε κάποιες προχωρημένες καταστάσεις, ίσως είναι απαραίτητη η χορήγηση φαρμάκων. Η μόνη συμβουλή που μπορώ να σας δώσω μέσα από αυτό το άρθρο είναι να μην τον ενθαρρύνετε να το κάνει και να μη τον μαλώνετε. Πολλές φορές το CCD ξεκινάει να εμφανίζεται σε καταστάσεις φοβιών και άγχους. Αν λοιπόν μαλώνετε το σκύλο σας, το άγχος θα αυξάνεται άρα και τα συμπτώματα της διαταραχής.

Leave your thought here

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *