Blog

Θα πρέπει να ανταμείβω συνέχεια τον σκύλο μου;

GiveASnack
Κείμενα

Θα πρέπει να ανταμείβω συνέχεια τον σκύλο μου;

Αυτή είναι μια από τις πιο συχνές ερωτήσεις των πελατών μας. Η απάντηση είναι όχι, υπάρχει όμως και ένα μεγάλο ΑΛΛΑ που πρέπει να συζητηθεί. Πάμε να δούμε λοιπόν πότε πρέπει να ανταμείβουμε και γιατί.

Όσο ο σκύλος μαθαίνει μια καινούργια συμπεριφορά (π.χ. «κάτσε») θα πρέπει να τον ανταμείβουμε κάθε φορά που κάνει τη σωστή συμπεριφορά. Αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό. Μόλις έχουμε δείξει στο σκύλο πολύ καλά τι πρέπει να κάνει και αυτός σημειώνει μια επιτυχία 100%, τότε μπορούμε να περάσουμε στο Μεταβλητό Σύστημα Ανταμοιβών (Variable Reinforcement Schedule). Σε αυτό το σύστημα, ανταμείβουμε τον σκύλο ανά x τυχαίες φορές σε κάθε συνεδρία. Το σημείο που κάνουν οι περισσότεροι ιδιοκτήτες λάθος είναι πως βιάζονται. Έτσι μπαίνουν στο μεταβλητό σύστημα ανταμοιβών πολύ γρήγορα με αποτέλεσμα ο σκύλος να χάνει το ενδιαφέρον του και να πέφτει η αυτοπεποίθηση του.

Η  απαίτησή των περισσότερων ιδιοκτητών ως προς την εντολή «κάτσε» είναι ο σκύλος να κάθεται μόλις του το πει ο ιδιοκτήτης εντός και εκτός σπιτιού, ανεξαρτήτως των αντιπερισπασμών. Αυτό σημαίνει πως ο σκύλος θα πρέπει να εκπαιδευτεί στο «κάτσε» εντός και εκτός σπιτιού, να προσθέσουμε την παράμετρο των αντιπερισπασμών και της διάρκειας, ο σκύλος να σημειώσει 100% επιτυχία και μετά να μπούμε στο μεταβλητό σύστημα ανταμοιβής.

Όπως είπαμε, στο μεταβλητό σύστημα ανταμοιβής ο σκύλος ανταμείβεται ανά x τυχαίες φορές σε κάθε συνεδρία. Τί σημαίνει αυτό; Αν για παράδειγμα σε μια συνεδρία πούμε 10 φορές στο σκύλο την εντολή «κάτσε» (έστω πως ο σκύλος σημειώνει επιτυχία και τις 10 φορές), εμείς θα πρέπει να ανταμείψουμε την 2η, 5η, 6η και 10η φορά. Τις υπόλοιπες φορές τον επαινούμε με «μπράβο» και χάδι αλλά δεν του δίνουμε ανταμοιβή. Το μυστικό της επιτυχίας είναι η τυχαιότητα των ανταμοιβών να είναι τέτοια ώστε ο σκύλος να μην μπορεί να τις προβλέψει. Αυτό σημαίνει πως σε επόμενη συνεδρία δεν θα πρέπει να ανταμείψουμε πάλι την 2η, 5η, 6η και 10η φορά αλλά να ανταμείψουμε την 1η, 4η και 8η φορά.

Το μεταβλητό σύστημα ανταμοιβών μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συμπεριφορές στις οποίες θέλουμε να χτίσουμε διάρκεια (π.χ. «κάτσε μέχρι να σου δώσω την εντολή να σηκωθείς»). Σε αυτήν την περίπτωση ανταμείβουμε τον σκύλο ανά x τυχαίες χρονικές μονάδες (δευτερόλεπτα, λεπτά ή ό,τι άλλο στο οποίο δουλεύουμε) σε κάθε συνεδρία. Για παράδειγμα, σε μια συνεδρία 15 δευτερολέπτων θα ανταμείψουμε τον σκύλο το 1ο, 3ο, 6ο, 10ο, 11ο και 15ο δευτερόλεπτο.

Τα θετικά του συστήματος μεταβλητών ανταμοιβών είναι τα εξής:

  • Βοηθάει τον σκύλο να γίνεται «ανθεκτικός» στην μη παροχή ανταμοιβής. Έτσι κάνει τη συμπεριφορά πιο ανθεκτική στα πλαίσια της καθημερινότητας που οι ιδιοκτήτες μπορεί κάποιες φορές να ξεχάσουν να έχουν πάνω τους ανταμοιβές.
  • Μας δίνει τη δυνατότητα να επιλέγουμε να ανταμείψουμε μόνο τις φορές που ο σκύλος μας δίνει μια πολύ καλή εκτέλεση της συγκεκριμένης συμπεριφοράς. Αυτό είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για ιδιοκτήτες με υψηλές απαιτήσεις που έχουν ως στόχο τη συμμετοχή σε αγωνίσματα υπακοής και κυναθλήματα.

Ως ανταμοιβές μπορείτε είτε να χρησιμοποιήσετε την τροφή του σκύλου σας, είτε λιχουδιές.

Leave your thought here

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *