Blog

Ο σκύλος μου είναι πεισματάρης!

skylos-peismataris
Κείμενα

Ο σκύλος μου είναι πεισματάρης!

Όσοι έχουν πει τη φράση “ο σκύλος μου είναι πεισματάρης!”, να σηκώσουν το χέρι τους!

Η αλήθεια είναι πως και εγώ το έχω πει πολλές φορές στο παρελθόν. “Τα σκυλιά μου δεν ακούν καθόλου στη βόλτα. Είναι τόσο πεισματάρικα!”, “Βλέπεις πόσο επίμονα γαβγίζει ώστε να πάρει αυτό που θέλει;” είναι μερικά παραδείγματα από αυτά που έχω πει.

Τα αρνητικά του χαρακτηρισμού


Η αλήθεια είναι πως ο χαρακτηρισμός “πεισματάρης” ενέχει δύο πολύ σοβαρούς κινδύνους.

Ο πρώτος είναι πως βάζεις μια ταμπέλα στον σκύλο σου θεωρώντας πως “έτσι είναι ο χαρακτήρας του”. Θεωρώντας το αυτό, αυτομάτως δεν κάνεις τίποτε ώστε να καλυτερεύσεις τη συμπεριφορά του. Έχεις δηλαδή προδιαγράψει την αποτυχία του.

Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και όταν βάζουμε ταμπέλες στους ανθρώπους. Σκέψου το λίγο… Ένα ζευγάρι τσακώνεται και ο ένας χαρακτηρίζει τον άλλο “αδιάφορο”. Αυτός/η που χαρακτηρίζει επικρητικά, πιθανότατα δεν θα κάνει πολλές προσπάθειες επικοινωνίας με τον/την σύντροφό του/της. Ουσιαστικά, πρόκειται για μια προκατάληψη που οδηγεί τα πράγματα εκεί που δεν θέλουμε να πάνε.

Ο δεύτερος κίνδυνος είναι πως η λέξη “πεισματάρης” είναι μια ανθρώπινη ιδιότητα. Αποδίδοντας στα σκυλιά ανθρώπινες ιδιότητες, και όχι σκυλίσιες, ανεβάζεις πάρα πολύ τον πήχη των προσδοκιών σου. Τα σκυλιά, δεν μπορούν με τίποτε να φτάσουν αυτόν τον πήχη καθώς δεν έχουν αυτές τις ιδιότητες. Αποτέλεσμα όλου αυτού είναι τα σκυλιά να τιμορούνται, να καταλήγουν αδέσποτα ή ακόμη χειρότερα, να θανατώνονται.

Ο ρόλος της επιστήμης


μικροσκόπιο

Ο μόνος τρόπος για να καταλάβουμε τη συμπεριφορά των σκύλων είναι να βάλουμε τα γυαλιά του επιστήμονα.

Η επιστήμη μας λέει πως δυο είναι οι λόγοι για τους οποίους ένας δεν μας ακούει:

  1. Δεν έχει το κατάλληλο κίνητρο.
  2. Εμείς του έχουμε ενισχύσει την ανεπιθύμητη συμπεριφορά.

Αν ο σκύλος μου δεν έρχεται όταν τον φωνάζω, φταίει που δεν έχω αφιερώσει χρόνο ώστε να του μάθω πως έχει πολύ περισσότερα να κερδίσει (κίνητρο) αν έρθει σε εμένα από το να μυρίζει το έδαφος.

Όταν ο σκύλος μου γαβγίζει επίμονα την ώρα που τρώω, φταίω εγώ γιατί του το έχω ενισχύσει δίνοντάς του σημασία ή ακόμη και φαγητό (!!) από το τραπέζι.

Λύσεις


Τι μπορείς όμως να κάνεις όταν ο σκύλος σου δεν σε ακούει; Πρέπει να αφιερώσεις χρόνο στο να εκπαιδευτείτε μαζί! Οι απαιτήσεις που έχεις από τον σκύλο σου πρέπει να είναι ανάλογες του χρόνου που έχεις να διαθέσεις για την εκπαίδευσή του. Δεν γίνεται να έχεις την απαίτηση να σε ακούει υπό όλες τις συνθήκες, όταν δεν έχεις καλά καλά χρόνο να αφιερώσεις στη βόλτα του…

Image credits (με τη σειρά που εμφανίζονται στο άρθρο):

Leave your thought here

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *