Blog

Μη φύγεις σε παρακαλώ…

agxos-apoxorismou
Κείμενα

Μη φύγεις σε παρακαλώ…

Το άγχος αποχωρισμού είναι ένα πρόβλημα συμπεριφοράς το οποίο προκαλεί μεγάλες δυσκολίες στους κηδεμόνες των σκύλων, αλλά έχει καλά ποσοστά ίασης.

Τι Είναι το Άγχος Αποχωρισμού

Ένας σκύλος πάσχει από άγχος, όταν δεν μπορεί να διαχειριστεί την απουσία του κηδεμόνα του.

Ποια είναι τα Συμπτώματα;

Τα συμπτώματα ποικίλουν από σκύλο σε σκύλο, όμως τα πιο συνήθη είναι:

  • Έντονο γάβγισμα.
  • Ούρηση.
  • Καταστροφή σημείων εξόδου (π.χ. πόρτες).

Κάποια, όχι και τόση συνήθη είναι:

  • Σιελόρροια.
  • Έντονο λαχάνιασμα.
  • Υπερδιέγερση.
  • Καταστροφή υλικών πραγμάτων στο σπίτι.

Όλα αυτά τα συμπτώματα είναι κοινά με αυτά που έχουν και άλλα προβλήματα συμπεριφοράς. Πριν προβούμε σε συμπεράσματα, θα πρέπει πάντα να συμβουλευτούμε κάποιον ειδικό εκπαιδευτή ή κτηνίατρο-συμπεριφοριστή.

Πότε Μπορεί να Εμφανιστεί;

Το άγχος αποχωρισμού δεν έχει ηλικία. Μπορεί να εμφανιστεί από την κουταβίσια έως και την προχωρημένη ηλικία.

Πόσο Επηρεάζει ο Κηδεμόνας

σκύλος στην αγκαλιά ιδιοκτήτηΠαλιότερα υπήρχε η άποψη πως ο κηδεμόνας του σκύλου ευθυνόταν για το άγχος. Πλέον, ξέρουμε πως αυτό δεν ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις. Υπάρχουν και σκύλοι που το έχουν εκ γενετής.

Υπάρχουν όμως διάφορα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε ως πρόληψη. Όλα τα παρακάτω θα πρέπει να ξεκινήσουν από την πρώτη μέρα που θα έρθει ο σκύλος σπίτι μας:

  • Κατά την έξοδο και είσοδο από και προς το σπίτι, δεν δίνουμε καμία σημασία στο σκύλο. Αυτό το κάνουμε ώστε να μην γίνονται μεγάλο ζήτημα αυτά τα δυο γεγονότα. Θέλουμε για το σκύλο μας, αυτά να είναι τα πιο βαρετά γεγονότα της καθημερινότητάς του.
  • Θα πρέπει να αρχίσουμε να αφήνουμε το σκύλο μας για κάποια χρονικά διαστήματα μόνο στο σπίτι. Αυτά τα διαστήματα θα ξεκινήσουν από μικρά, διάρκειας μερικών λεπτών, και με την πάροδο του χρόνο θα γίνουν πολλές ώρες.
  • Όσο είμαστε εντός σπιτιού, θα πρέπει να δημιουργήσουμε κάποια απόσταση από εμάς και το σκύλο μας. Για παράδειγμα, αφήνουμε το σκύλο στο σαλόνι με κλειστή την πόρτα, ενώ εμείς είμαστε στην κουζίνα.

Τονίζουμε ξανά πως τα παραπάνω είναι τρόποι πρόληψης. Αν ο σκύλος έχει ήδη εμφανίσει άγχος, τότε θα πρέπει να επικοινωνήσουμε με κάποιον ειδικό, καθώς η αντιμετώπιση είναι διαφορετική.

Πόσος Χρόνος Χρειάζεται για να Φύγει το Άγχος;

ημερολόγιοΚάθε σκύλος είναι διαφορετικός, οπότε δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονικό διάστημα. Σίγουρα τα σκυλιά που το έχουν εκ γενετής είναι πιο δύσκολες περιπτώσεις, παρ’ όλα αυτά το άγχος αποχωρισμού έχει γενικά, καλά ποσοστά ίασης.

Leave your thought here

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *