Blog

Τι είναι το κλίκερ και πως λειτουργεί

clicker
Κείμενα

Τι είναι το κλίκερ και πως λειτουργεί

Κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής συνεδρίας, θέλουμε έναν τρόπο να σηματοδοτήσουμε στον σκύλο πως η συμπεριφορά που έκανε (π.χ. να κάτσει, να ξαπλώσει κ.ο.κ) ήταν αυτό που θέλαμε. Αυτό μπορεί να γίνει είτε λεκτικά είτε με κάποιον ήχο (σφυρίχτρα, κλίκερ κ.ο.κ). Το κλίκερ είναι ένας μικρός μηχανισμός που περιέχει ένα έλασμα. Μόλις αυτό το έλασμα πατηθεί παράγει έναν κοφτό ήχο (“κλικ”).

Ένα παράδειγμα χρήσης του κλίκερ κατά τη διάρκεια μια εκπαιδευτικής συνεδρίας, είναι όταν μαθαίνουμε στο σκύλο το “κάτσε”. Μόλις καθίσει, κάνουμε κλικ και δίνουμε ανταμοιβή. Πριν όμως χρησιμοποιήσουμε το κλίκερ σε κάποια συνεδρία, θα πρέπει να το “φορτίσουμε”. Θα πρέπει δηλαδή να μάθουμε στο σκύλο πως κάθε φορά που θα ακούει το κλικ θα παίρνει ανταμοιβή. Για να το κάνουμε αυτό, θα πρέπει σε μικρά τυχαία χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα να πατάμε το κλίκερ και να δίνουμε ανταμοιβή. Το κλίκερ θα έχει φορτίσει, μόλις με το που το ακούει ο σκύλος, γυρίσει να μας κοιτάξει περιμένοντας την ανταμοιβή.

Το θετικό του κλίκερ είναι πως επειδή ο ήχος του είναι πολύ κοφτός, βοηθάει τον σκύλο να καταλάβει καλύτερα για ποιο λόγο του δίνουμε ανταμοιβή. Πολλή προσοχή όμως θέλει το γεγονός πως ο σκύλος πρέπει να παίρνει ανταμοιβή κάθε φορά που ακούει το κλίκερ. Αυτό σημαίνει πως αν το πατήσουμε καταλάθος, πάλι πρέπει να πάρει ανταμοιβή, αλλιώς θα “ξεφορτίσει” και θα χάσει την αξία του.

Leave your thought here

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *