Blog

Προβλήματα συμπεριφοράς και λύσεις

σκύλος κοιτάει λυπημένος
YouTube

Προβλήματα συμπεριφοράς και λύσεις

Προβλήματα συμπεριφοράς: ο εφιάλτης κάθε σκυλο-γονιού! Σε αυτό το άρθρο θα δούμε λύσεις στα πιο συχνά προβλήματα συμπεριφοράς. Τα βήματα είναι απλά και η εκπαίδευση κατάλληλη για όλους τους σκύλους, ανεξαρτήτως ηλικίας και πρότερης εκπαίδευσης. Απαραίτητη προϋπόθεση, η γνώση του κλίκερ.

 

Προβλήματα συμπεριφοράς

Έχουμε λάβει πάρα πολλά μηνύματα για την επίλυση προβληματικών συμπεριφορών. Τα περισσότερα από αυτά, ανέφεραν ένα από τα παρακάτω:

  • “Ο σκύλος μου ανεβαίνει στο τραπέζι την ώρα που τρώω. Δεν αντέχω άλλο!”
  • “Ο σκύλος μου ανεβαίνει συνεχώς στον καναπέ. Τί να κάνω;”
  • “Ο σκύλος μου ορμάει στην πόρτα μόλις ακούσει το κουδούνι. Με κάνει συνεχώς ρεζίλι…”

Με την άσκηση που θα δείτε στο παραπάνω βίντεο, ο σκύλος θα μπορεί να παραμείνει σε ένα σημείο που θα του ορίσουμε εμείς. Σε αυτή τη συμπεριφορά, θα δώσουμε την εντολή “spot” (θέση). Σε επόμενα άρθρα και βίντεο, θα δείξουμε πως αυτή η εντολή θα χρησιμοποιηθεί για την επίλυση των προαναφερθέντων προβληματικών συμπεριφορών.

Η άσκηση

Αρχικά, θα πρέπει να φοράμε στο σκύλο το λουρί. Αυτό το κάνουμε ώστε να μην αποσυντονίζεται και να παραμένει στο χώρο που θα κάνουμε την άσκηση. Πέρα από το λουρί του, θα χρειαστούμε:

  • Λιχουδιές.
  • Κλίκερ.
  • Κουβερτάκι.

Το κουβερτάκι θα πρέπει να τοποθετηθεί κοντά σε ένα καλοριφέρ, καθώς κατά τη διάρκεια της άσκησης, θα πρέπει να δέσουμε το λουρί του σκύλου σε αυτό.

Κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης δεν βοηθάμε το σκύλο μιλώντας του. Αυτό που θέλουμε είναι να σκεφτεί ο ίδιος τι πρέπει να κάνει. Εμείς μπορούμε απλά να τον καθοδηγήσουμε, χρησιμοποιώντας το σώμα μας.

Βήμα 1: Η αρχή

άνθρωπος στέκεται μπροστά από κουβερτάκιΑπό τις εμπειρίες του μέχρι στιγμής, ο σκύλος μας έχει μάθει πως παίρνει τις ανταμοιβές μπροστά μας. Αυτό μπορούμε να το εκμεταλλευτούμε με το να σταθούμε όρθιοι μπροστά από το κουβερτάκι. Με αυτόν τον τρόπο, του δίνουμε ένα μικρό hint για το που πρέπει να πάει.

Μόλις ο σκύλος πατήσει το κουβερτάκι, κλικάρουμε και πετάμε την ανταμοιβή πάνω σε αυτό. Λέμε “free” και μετακινούμαστε στο χώρο ώστε ο σκύλος να φύγει από το κουβερτάκι και να επαναλάβουμε την άσκηση. Όσο ο σκύλος παραμένει στο κουβερτάκι, κλικάρουμε και πετάμε ανταμοιβές για να ενισχύσουμε τη θέση του.

Βήμα 2: Αλλαγή Θέσης στο Χώρο

δείχνουμε με το χέρι μαςΣε αυτό το βήμα, αλλάζουμε θέση στο χώρο και δεν στεκόμαστε μπροστά στο κουβερτάκι. Προτρέπουμε το σκύλο με το χέρι μας να πάει σε αυτό. Κλικάρουμε και ανταμείβουμε μόλις το κάνει. Σταδιακά, αυξάνουμε την απόστασή μας από το κουβερτάκι. Με αυτόν τον τρόπο, αυξάνουμε τον πήχη δυσκολίας και ο σκύλος καταλαβαίνει καλύτερα τι είναι αυτό που πρέπει να κάνει.

Βήμα 3: Βάζοντας την Εντολή

Αφού ο σκύλος εκτελεί σωστά τα προηγούμενα βήματα, μπορούμε να βάλουμε την εντολή. Στεκόμαστε μπροστά στο κουβερτάκι και λέμε “spot”. Μόλις ο σκύλος πάει στη θέση του, κλικάρουμε και ανταμείβουμε.

Βήμα 4: Παραμονή στο Κουβερτάκι

παραμονή στο κουβερτάκιΒγάζουμε το λουρί από το σκύλο και το δένουμε στο καλοριφέρ. Δίνουμε την εντολή, ανταμείβουμε και δένουμε το σκύλο. Όσο ο σκύλος παραμένει εκεί, κλικάρουμε και δίνουμε ανταμοιβές.

Για την καλύτερη κατανόηση της θέσης, κάνουμε μικρά βήματα στο χώρο. Όσο ο σκύλος παραμένει στο κουβερτάκι παίρνει ανταμοιβές.

 

Φωτογραφία άρθρου: Σοφία Γιδά

Leave your thought here

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *