Blog

Επιστροφή από τις διακοπές και προβλήματα συμπεριφοράς

suzie-mpalaki-limni
YouTube

Επιστροφή από τις διακοπές και προβλήματα συμπεριφοράς

Όταν πηγαίνουμε διακοπές αλλάζει η καθημερινότητα του σκύλου μας, καθότι έχουμε περισσότερο χρόνο να του διαθέσουμε. Αυτό μπορεί να δημιουργήσει διάφορα προβλήματα όταν επιστρέφουμε και ο σκύλος μπαίνει στο κανονικό του πρόγραμμα. Κάποια από αυτά τα προβλήματα είναι:

  • Λανθασμένη εκτέλεση εντολών.
  • Έντονο γάβγισμα.
  • Καταστροφικότητα.

Στο παρακάτω βίντεο, θα δούμε μια σειρά από ασκήσεις για την επίλυση του 1ου προβλήματος (λανθασμένη εκτέλεση εντολών).

Για τις ασκήσεις θα χρειαστούμε:

  • Στηθόλουρο.
  • Μακρύ λουρί.
  • Λιχουδιές.

 

Βόλτα

βόλτα με λουρίΣτους χώρους (πάρκα, δάση κ.α.) που αφήναμε τον σκύλο μας ελεύθερο, θα πρέπει πλέον να τον έχουμε σε μακρύ λουρί. Το λουρί μπορούμε είτε να το κρατάμε στο χέρι είτε να το αφήσουμε στο έδαφος.

Κάθε φορά που ο σκύλος μας κοιτάει των ανταμείβουμε με λιχουδιές. Με αυτόν τον τρόπο του υπενθυμίζουμε πως πρέπει να έχει την προσοχή του σε εμάς και να μην απομακρύνετε επειδή μύρισε ή είδε κάτι άλλο.

Αν ο σκύλος αρχίσει να απομακρύνεται, τότε πατάμε το λουρί, ώστε να μην φύγει μακριά από τον έλεγχό μας.

Κάτσε

η δανάη κομητοπούλου εκπαιδεύτρια μαθαίνει την εντολή κάτσε σε ένα θηλυκό σκύλο που είναι δεμμένος με λουρίΓια την υπενθύμιση αυτής της βασικής εντολής θα ξεκινήσουμε σαν να την μαθαίνει για πρώτη φορά. Αυτό σημαίνει πως αρχικά θα έχουμε πολύ μικρές απαιτήσεις και σταδιακά θα ανεβάζουμε τον πήχη.

Στην αρχή θα έχουμε την απαίτηση ο σκύλος να εκτελεί την εντολή ακριβώς τη στιγμή που θα του το ζητήσουμε. Ανεβάζουμε τον πήχη δυσκολίας προσθέτοντας αντιπερισπασμούς. Ένας μικρός αντιπερισπασμός είναι να κινούμαστε περιφερειακά από τον σκύλο. Ένας πιο μεγάλος αντιπερισπασμός είναι να πετάμε τροφή στο πάτωμα. Σε κάθε περίπτωση, ο σκύλος θα πρέπει να παραμείνει στο “κάτσε” ό,τι και αν γίνεται γύρω του.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης, ο σκύλος είναι στο λουρί ώστε να μην μπορεί να απομακρυνθεί.

Παιχνίδι

η δανάη κομητοπούλου εκπαιδεύτρια παίζει με μπαλάκι με ένα σκυλάκι που είναι δεμμένο με μακρύ λουρίΤο μακρύ λουρί θα πρέπει να παραμείνει στο σκύλο και κατά το παιχνίδι.

Ξάπλα

η δανάη κομητοπύλου εκπαιδεύτρια μαθαίνει την εντολή "ξάπλα" σε έναν σκύλο που είναι δεμένος με λουρί Για τη βασική εντολή “ξάπλα” κάνουμε παρόμοια βήματα όπως με την εντολή “κάτσε”. Αυτό σημαίνει πως αρχικά θα έχουμε πολύ μικρές απαιτήσεις και σταδιακά θα ανεβάζουμε τον πήχη.

Στην αρχή θα έχουμε την απαίτηση ο σκύλος να εκτελεί την εντολή ακριβώς τη στιγμή που θα του το ζητήσουμε. Ανεβάζουμε τον πήχη δυσκολίας προσθέτοντας αντιπερισπασμούς. Ένας μικρός αντιπερισπασμός είναι να κινούμαστε περιφερειακά από τον σκύλο. Ένας πιο μεγάλος αντιπερισπασμός για σκυλιά που παίζουν πολύ, είναι το αγαπημένο τους παιχνίδι.

Ξεκινάμε απλά τοποθετώντας το παιχνίδι στο έδαφος και ανταμείβοντας το σκύλο γενναιόδωρα όσο παραμένει στο “ξάπλα”. Μόλις ο σκύλος σημειώνει πολλές επιτυχίες, τότε μπορούμε σιγά σιγά να κινούμε το παιχνίδι, προσπαθώντας να ξεγελάσουμε το σκύλο. Σκοπός μας είναι πάντα ο σκύλος να παραμένει στη θέση που του έχει ζητηθεί ανεξαρτήτως των γύρω αντιπερισπασμών.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της άσκησης, ο σκύλος είναι στο λουρί ώστε να μην μπορεί να απομακρυνθεί.

Φωτογραφία άρθρου: Σοφία Γιδά

Leave your thought here

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *