Blog

Τι είναι επιτέλους αυτό το κλίκερ

τέσσερα κλίκερ ακουμπισμένα σε ένα τραπέζι
YouTube

Τι είναι επιτέλους αυτό το κλίκερ

Το κλίκερ είναι ένας μηχανισμός που αποτελείται από ένα μεταλλικό έλασμα. Μόλις αυτό πατηθεί, παράγει έναν χαρακτηριστικό κοφτό ήχο. Κλίκερ μπορείτε να προμηθευτείτε από οποιοδήποτε κατάστημα pet-shop.
 

Που Χρησιμεύει

Κατά τη διάρκεια μιας εκπαιδευτικής συνεδρίας, μόλις ο σκύλος κάνει τη συμπεριφορά που του ζητήσουμε (π.χ. να κάτσει), του δίνουμε μια λιχουδιά. Σε όλη αυτή τη διαδικασία, το παν είναι ο χρόνος που μεσολαβεί μέχρι να δώσουμε τη λιχουδιά και εδώ είναι που προκύπτουν διάφορα τεχνικά προβλήματα. Υπάρχουν φορές που αργούμε πολύ να δώσουμε τη λιχουδιά (γιατί μπορεί να έχει σκαλώσει κάπου στο τσαντάκι μας) ή υπάρχουν φορές που ο σκύλος κάνει πολλές συμπεριφορές, τη μια μετά την άλλη, καθιστώντας δύσκολο να του δείξουμε ποια απ’ όλες είναι η ζητούμενη. γραφικό που δείχνει έναν σκύλο, μετά ένα βελάκι προς μια πινακίδα που έχει ένα χέρι που κάνει το σήμα του "οκ" και μετά ένα βελάκι που δείχνει προς ένα κομμάτι κρέαςΧρειαζόμαστε λοιπόν έναν τρόπο να γεφυρώσουμε το κενό ανάμεσα στη συμπεριφορά και τη λιχουδιά. Χρειαζόμαστε δηλαδή ένα σήμα το οποίο θα βοηθήσει το σκύλο μας να καταλάβει ποια απ’ όλες τις συμπεριφορές είναι η σωστή. Αυτό το σήμα, μπορεί να είναι μια λέξη, όπως “ναι”, ή ένας ήχος, σαν αυτόν που παράγει το κλίκερ. Η χρήση του κλίκερ είναι προτιμότερη από τα λεκτικά και αυτό οφείλεται στον τρόπο χρήσης. Ο ήχος του κλίκερ είναι κοφτός και πάντα ίδιος. Με το λεκτικό, λόγω ενθουσιασμού μπορεί να πούμε “ναιιιιιιι” οπότε ο σκύλος να έχει κουνηθεί για παράδειγμα από τη θέση που θα έπρεπε να είναι και έτσι να καταλάβει πως η σωστή συμπεριφορά είναι, λόγου χάρη, να κάτσει και μετά να κουνηθεί λίγο. Ένα άλλο αρνητικό των λεκτικών είναι πως ο τόνος της φωνής μας αλλάζει αναλόγως τη διάθεση. Αυτό όμως μπορεί να μπερδέψει το σκύλο.

Το Κλίκερ στην Εκπαίδευση

Για έναν σκύλο που δεν έχει ξανακούσει το κλίκερ, ο ήχος του δεν σημαίνει τίποτε απολύτως. Εμείς θα πρέπει να του μάθουμε πως κάθε φορά που θα το ακούει, θα παίρνει τροφή, ώστε στη συνέχεια να το συνδυάσει με τη ζητούμενη συμπεριφορά κατά την εκπαίδευση. Προσοχή, ο σκύλος θα παίρνει τροφή, ακόμη και αν το κλίκερ πατηθεί κατά λάθος! Φωτογραφία άρθρου: Σοφία Γιδά

Leave your thought here

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *