Blog

Ένοχος ή φοβισμένος;

sad-puppy
Κείμενα

Ένοχος ή φοβισμένος;

Χθες γύρισα σπίτι και ο σκύλος μου, μου είχε φάει τον καναπέ. Ξέρει πως έκανε κάτι κακό γιατί με το που με είδε χαμήλωσε το βλέμμα.”. Άραγε έχει αυτήν την ικανότητα ο σκύλος μας;

Τιμωρία και Timing

κλεψύδραΌταν ο σκύλος μας κάνει κάτι που δεν θέλουμε, τον τιμωρούμε. Αν αυτό είναι σωστό ή όχι, θα το εξετάσουμε σε επόμενο άρθρο. Αυτό όμως που θα εξετάσουμε είναι το timing, δηλαδή το χρονικό διάστημα ανάμεσα στην πράξη (ζημιά) και την τιμωρία. Ο σκύλος μας βλέπει την ζωή του σαν καρέ του ενός δευτερολέπτου. Οπότε, αν κάνει ζημιά και περάσουν ακόμη και μερικά δευτερόλεπτα (καρέ) από την τιμωρία, τότε δεν θα καταλάβει πως τιμωρείται για τη συγκεκριμένη ζημιά. Αν λοιπόν το timing μας δεν είναι σωστό και δεν θα πετύχουμε αυτό που θέλουμε (ο σκύλος να μην κάνει ζημιές) και θα χαλάσουμε τη σχέση μας με το σκύλο μας καθ’ ότι δεν θα καταλαβαίνει για ποιο λόγο τον μαλώνουμε.

Οι Γνωσιακές Ικανότητες του Σκύλου μας

μηχανισμός εγκεφάλουΓια να κατανοήσει πως η πράξη που έκανε ήταν κακή, θα πρέπει να είναι σε θέση να καταλάβει πως αυτή η πράξη είχε κόστος για εμάς (χρονικό, χρηματικό ή οτιδήποτε άλλο). Τα σκυλιά σίγουρα είναι έξυπνα, αλλά δεν έχει γίνει κάποια έρευνα που να επιβεβαιώνει πως έχουν αυτή την ικανότητα.

Τι Νιώθει Τελικά ο Σκύλος μας;

Ας ξαναδούμε το σενάριό μας αλλά αυτή τη φορά με τα μάτια του σκύλου μας. Ο ιδιοκτήτης φεύγει το πρωί για δουλειά και αφήνει τον σκύλο μόνο στο σπίτι. Μετά από κάποιες ώρες ο σκύλος βαριέται και, μην έχοντας κάποια άλλη διέξοδο, αρχίζει και μασουλάει τον καναπέ. Αργότερα κουράζεται και κοιμάται. Μετά από πολλές ώρες ο ιδιοκτήτης επιστρέφει στο σπίτι, βλέπει τη ζημιά και μαλώνει το σκύλο.

Όπως είπαμε και παραπάνω, οι σκύλοι βλέπουν τη ζωή τους σε καρέ. Άρα, τι κατάλαβε τελικά ο σκύλος μας;

“Όταν ο ιδιοκτήτης μου επιστρέφει στο σπίτι, με μαλώνει.”

Οπότε, αυτό που εμείς μεταφράζουμε ως “ξέρει πολύ καλά τι έκανε”, ουσιαστικά είναι φόβος, καθ’ ότι η εμπειρία του, του έχει δείξει πως το πιθανότερο είναι να τον μαλώσουν. Άλλωστε αυτό δηλώνει και η γλώσσα του σώματός του, “φόβος”.

Leave your thought here

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *