Blog

Η μετάβαση στη ζωή με έναν σκύλο

woman-hugs-dog
Κείμενα

Η μετάβαση στη ζωή με έναν σκύλο

Ήρθε η ώρα να πάρετε σκύλο. Η προσθήκη του στη ζωή σας, είναι μια διαδικασία που θα αποφέρει καρπούς πολύ αργότερα. Όσο πιο γρήγορα επενδύσετε σε αυτόν – προσδοκίες, προσπάθεια, χρόνος και εκπαίδευση – τόσο πιο εύκολα θα είναι τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια. Παρακάτω θα διαβάσετε τις βασικές αρχές για ένα όμορφο ξεκίνημα.

Προσδοκίες και Βιολογία

Ζούμε σε μια τεχνολογική εποχή. Τα σκυλιά, αντιθέτως, είναι ζωντανοί οργανισμοί. Ακόμη και ο καλύτερος σκύλος του πλανήτη χρειάζεται να ουρήσει πολλές φορές την ημέρα και να αφοδεύσει τουλάχιστον δυο φορές, μπορεί να κάνει εμετό ή να εκκρίνει φλέγμα στο χαλί, να μεταφέρει χώμα στις πατούσες του, να κυλιστεί σε νεκρά πράγματα, και, εκτός αν είναι ράτσα που δεν μαδάει, να βγάλει πολλή τρίχα στα έπιπλα και στα ρούχα σας. Επίσης, τα σκυλιά μαθαίνουν στο δικό τους ρυθμό, μας καλωσορίζουν στη δικιά τους γλώσσα, π.χ. χοροπηδώντας και γλύφοντας, και έχουν το δικό τους καθημερινό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει μασούλημα πραγμάτων, γάβγισμα, ανάγκη να οσφραίνονται, να θέλουν να παίξουν όταν βλέπουμε τηλεόραση και να τραβάνε στο λουρί για να γνωρίσουν άλλα σκυλιά. Για τους περισσότερους από εμάς, αυτά δεν είναι τίποτε, ίσα ίσα που μας εξάπτουν την περιέργεια σχετικά με την συμβίωση μεταξύ διαφορετικών ειδών. Αλλά αν δεν είσαστε έτοιμοι, το σοκ της μετάβασης από ένα οργανωμένο σπίτι, σε ένα που θα υπάρχει σκύλος, είναι μεγάλο.

Η Λίστα με τα Απαραίτητα

  • Κλουβί.
  • Άνετο κρεβάτι.
  • Φαγητό.
  • Ανοξείδωτο μπολ.
  • Πολλά παιχνίδια ειδικά για μασούλημα καθώς και παιχνίδια Kong που παίρνουν φαγητό μέσα.
  • Παιχνίδια επαναφοράς και tag, όπως μπαλάκια και κόμπους.
  • Κολάρο, λουρί και ταυτότητα.
  • Λιχουδιές για την εκπαίδευση.
  • Χτένα, νυχοκόπτης, οδοντόβουρτσα και οδοντόκρεμα.
  • Σακουλίτσες για τα περιττώματα.

Εκπαίδευση Τουαλέτας

Ο νέος σας σκύλος θα περνάει το χρόνο του είτε στο κλουβί είτε σε μια περιορισμένη περιοχή, τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες, ειδικά όταν δεν είσαστε παρόντες. Έτσι θα αποφύγετε ζημιές στο σπίτι από μασουλήματα και ούρηση ή αφόδευση σε σημεία που δεν πρέπει. Ακόμη και ένας ενήλικος σκύλος που έχει μάθει που να κάνει την ανάγκη του μπορεί να σαστίσει από μια αλλαγή σε σχέση με την πρότερη κατάσταση στην οποία ζούσε. Οπότε μην του δώσετε την ευκαιρία να κάνει λάθος, βάλτε τον στο κλουβί εκτός και αν τον έχετε δει να ουρεί ή αφοδεύει μέσα στην τελευταία ώρα. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να παραμείνει σε ένα δωμάτιο διαμορφωμένο για σκύλους για μια με δύο ώρες, μαζί με παιχνίδια ειδικά για μασούλημα (δείτε και παρακάτω). Τις πρώτες μέρες πρέπει να είσαστε παρόν όταν κάνει την ανάγκη του (το οποίο σημαίνει να τον συνοδεύετε ακόμη και αν έχετε αυλή), έτσι ώστε να τον επιβραβεύετε γενναιόδωρα. Δώσε του να καταλάβει πως κατάφερε κάτι τρομερά καλό με «μπράβο», χάδια και μερικές λιχουδιές από την τσέπη σας. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο πιθανό να το επαναλάβει στο μέλλον.

Το Κλειδί Είναι ο Περιορισμός

Για να διαμορφώσετε ένα δωμάτιο κατάλληλο για τον σκύλο σας, πρέπει να αφαιρέσετε τα αντικείμενα που πιθανώς θα μασουλήσει. Έπιπλα, δερμάτινα αντικείμενα, βιβλία, καλώδια, χαλιά, μετατρέπονται σε αντικείμενα για μασούλημα στα μάτια του σκύλου σας. Μην του επιτρέψετε ούτε μια φορά να μασουλήσει κάτι που σας ανήκει. Περιορίστε τον μαζί με τα παιχνίδια που επιτρέπετε να μασουλήσει και να είστε σίγουροι πως θα του γίνει συνήθεια να δαγκώνει τα δικά του παιχνίδια. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για ένα τέτοιο δωμάτιο, πάρτε ένα πάρκο (ex-pen), το οποίο είναι συρμάτινο και ειδικό για σκυλιά.

Θα υπάρξει αρκετός χρόνος αργότερα για πιο χαλαρό περιορισμό, όταν θα αποδείξει πως μπορείτε να τον εμπιστευτείτε. Θα καταλάβετε πως είναι έτοιμος για περισσότερη ελευθερία μόλις κάνει την ανάγκη του συστηματικά στον χώρο της τουαλέτας του, έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες από την τελευταία φορά που είχε ατύχημα με την ανάγκη του και συνεχώς ψάχνει και μασουλάει τα δικά του παιχνίδια.

Οι Πρώτες Μέρες

Εσείς και η οικογένειά σας είστε εμφανώς ενθουσιασμένοι από το καινούργιο μέλος και ίσως πήρατε τον σκύλο πριν το Σαββατοκύριακο με σκοπό να του αφιερώσετε όλο σας τον χρόνο για να τον τακτοποιήσετε. Αυτό είναι μια υπέροχη ιδέα, δεδομένου πως δεν θα πέσει όλη σας η προσοχή πάνω του . Αν ο σκύλος νομίσει πως δεν φεύγετε ποτέ από δίπλα του, αφήνοντάς τον μόνο του, τότε θα πάθει μεγάλο σοκ όταν μπείτε στην καθημερινή σας ρουτίνα. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να φεύγετε για μικρά διαστήματα – μεταξύ των 5 λεπτών και της μισής ώρας – από την στιγμή που θα μπει ο σκύλος στο σπίτι σας ώστε να μάθει πως πάντα γυρνάτε σπίτι. Κάτι άλλο που μπορείτε να κάνετε είναι να τον έχετε εκτονώσει επαρκώς πριν από τη πρώτη φορά που θα φύγετε για μια με δύο ώρες. Πάντα να αφήνετε παιχνίδια για μασούλημα ή παιχνίδια Kong που παίρνουν φαγητό μέσα για να περάσει ευχάριστα την ώρα του.

Πρόγραμμα Άσκησης

Ένας εκτονωμένος σκύλος είναι ένας καλός, και χαρούμενος σκύλος. Η καθημερινή δυναμική άσκηση είναι το ίδιο σημαντική με την εκπαίδευση του. Ένα περπάτημα σε γρήγορο ρυθμό είναι εντάξει αλλά ένα τρέξιμο είναι ακόμη καλύτερο, και ένα παιχνίδι με μπαλάκια διάρκειας 20 λεπτών ή μια παραμονή μισής ώρα ελεύθερος σε πάρκο είναι ιδανικό. Αν κάποιες φορές δεν διαθέτετε τον χρόνο για την απαιτούμενη βόλτα, μπορείτε να προσλάβετε κάποιον επαγγελματία περιπατητή σκύλων. Επίσης μπορείτε να ψάξεις για κάποιον επαγγελματία που έχει χώρο και αναλαμβάνει να κρατήσει το σκύλο σας όσο εσείς θα λείπεις από το σπίτι. Αυτό, ακόμη και αν γίνεται μια με δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να προσφέρει στο σκύλο σας μια πολύ καλή άσκηση για το σώμα και το μυαλό.

Εκπαίδευση

Να έχετε το νέο μέλος της οικογένειας υπό την επίβλεψή σας έτσι ώστε να διακόψετε κακές σκέψεις, όπως το μασούλημα και την ούρηση. Ο συγχρονισμός σας είναι πολύ σημαντικός: οποιαδήποτε τιμωρία μετά το συμβάν, όχι μόνο δεν θα έχει αποτέλεσμα αλλά θεωρείται και κακοποίηση. Είναι πολύ καλύτερα να πιάσετε τον σκύλο την ώρα που κάνει κάποια αταξία, να τον διακόψετευπενθυμίζοντάς του το σωστό. Για παράδειγμα, τον βλέπετε να μυρίζει το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης. Πείτε, «Έι φιλαράκο, που είναι το κόκαλό σου; Πάμε να το βρούμε!» και βοηθήστε τον να βρει το παιχνίδι του, κρατήστε το όσο το μασουλάει και επιβραβεύστε τον λεκτικά.

Πηγή: The Academy for Dog Trainers

Leave your thought here

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *