Blog

Πως να φροντίσω το σκυλάκι μου με αιθουσαίο σύνδρομο

δυο σπιράλ σχήματα ζωγραφισμένα με πινέλο
Κείμενα

Πως να φροντίσω το σκυλάκι μου με αιθουσαίο σύνδρομο

Πρόσφατα, η Σούζη διαγνώσθηκε μεαιθουσαίο σύνδρομο (vestibular disease). Προσπαθώντας να μάθω πως μπορώ να τη βοηθήσω στην καθημερινότητά της, συνειδητοποίησα πως δεν υπάρχει αρκετή πληροφορία εκεί έξω. Γι αυτό λοιπόν αποφάσισα να γράψω αυτό το άρθρο με την ελπίδα να βοηθηθούν και άλλες/οι κηδεμόνες 🙂

Αυτό το άρθρο δεν αποσκοπεί να δώσει κτηνιατρικές συμβουλές. Για οτιδήποτε σας προβληματίζει σχετικά με το αιθουσαίο σύνδρομο, το πιο κατάλληλο άτομο είναι η/ο κτηνίατρός σας.

Η ψυχολογία της/του κηδεμόνα

Το πιο δύσκολο στην περιπέτειά μας με τη Σούζη ήταν οι μαμάδες της να καταλάβουν τι ακριβώς συνέβαινε. Όταν βλέπεις ένα σκύλο με αιθουσαίο σύνδρομο, η εικόνα είναι τρομακτική. Το σκυλάκι μας μπορεί να πέφτει σε κάθε βήμα, σίγουρα φοβάται και τρέμει, μπορεί να έχει ταχυκαρδία, συνήθως έχει ένα απλανές βλέμμα (σαν να μην μπορεί να κάνει focus), μπορεί να κάνει εμετό και άλλα τέτοια όμορφα. Και πραγματικά κάπου εκεί νομίζεις πως χάνεις το σκυλάκι σου.

Νομίζω το μυστικό για να καταλάβει η καθεμία και ο καθένας μας, πως μπορεί να βοηθήσει το σκυλάκι του είναι να συνειδητοποιήσει πως ένας σκύλος με αιθουσαίο σύνδρομο νιώθει σαν να έχει συνέχεια ίλιγγο. Όταν και ‘μείς το καταλάβαμε αυτό, ήταν πολύ πιο εύκολο να βρίσκουμε τρόπους να την βοηθάμε, σε κάθε πτυχή της καθημερινότητάς της.

Αποφυγή τραυματισμών

Το πιο επικίνδυνο σύμπτωμα σε ένα σκυλάκι με αιθουσαίο, είναι η αδυναμία στήριξης. Αυτό αυτομάτως αυξάνει την πιθανότητα τραυματισμού καθώς το σκυλάκι μας χάνει την ισορροπία του και μπορεί να χτυπήσει πάνω σε διάφορες επιφάνειες.

Για να προστατεύσουμε λοιπόν το σκυλάκι μας από τραυματισμούς, θα πρέπει να του φορέσουμε ένα σαμαράκι. Για τα μικρόσωμα και μεσαίου μεγέθους σκυλιά, το σαμαράκι της βόλτας αρκεί. Ενώ για τα μεγαλόσωμα σκυλάκια, μπορούμε είτε να περάσουμε μια πετσέτα κάτω από την κοιλίτσα τους είτε να αγοράσουμε ειδικά σαμαράκια, τα οποία πιάνουν όλο το σώμα.

Έχοντας λοιπόν το σαμαράκι, το λουρί και μια πετσετούλα, είναι εύκολο να υποβοηθήσουμε το σώμα του σκύλου μας και να το προστατεύσουμε από χτυπήματα.

Ύπνε που τρέφεις τα παιδιά

Όταν η Σούζη έπαθε το αιθουσαίο σύνδρομο, κοιμόταν για πολλές… πάρα πολλές ώρες. Και αν θυμηθείτε αυτό που είπαμε πριν λίγο, πως ουσιαστικά μια σκύλα με αιθουσαίο σύνδρομο, νιώθει έναν μόνιμο ίλιγγο, είναι πολύ λογικό. Ο ύπνος τους προσφέρει μια ανακούφιση απ’ όλη αυτή τη ζαλάδα.

Καλό είναι λοιπόν, όσο βρίσκονται στη φάση που έχουν έντονα συμπτώματα, να τους προσφέρουμε ένα ήσυχο περιβάλλον ώστε να κοιμηθούν και να ανακουφιστούν.

Πολλά σκυλιά, λόγω της ζαλάδας, θα επιλέξουν να ξαπλώσουν σε σκληρές επιφάνειες αντί το κρεβατάκι τους, ώστε να μειωθεί ακόμη περισσότερο η ζαλάδα τους. Αν το σκυλάκι μας επιλέγει να κοιμάται σε σκληρές επιφάνειες, καλό είναι να ακούσουμε την ανάγκη του και να το αφήσουμε να κοιμηθεί όπου επιλέξει, κάτι ξέρει παραπάνω  😉

Εμετός

Ήταν δυνατόν να έλειπε ο εμετός από το αιθουσαίο σύνδρομο; Φυσικά και όχι!

Όπως είναι λοιπόν πολύ λογικό, η κατάσταση αυτή πάει χεράκι χεράκι με τον εμετό (θυμηθείτε: ίλιγγος => ζαλάδα => εμετός). Για να βοηθήσουμε τον σκύλο μας σε αυτό, υπάρχουν αρκετά πραγματάκια που μπορούμε να κάνουμε.

Βόλτα

Καλό θα είναι να βγάλουμε το σκυλάκι μας βόλτα αφού έχει χωνέψει το φαγητό του, ώστε να αποφύγουμε να κάνει εμετό. Για τον ίδιο λόγο, καλό είναι ν’ αφήσουμε να περάσει αρκετή ώρα αφ’ ότου γυρίσουμε από την βόλτα μέχρι να την/τον ταΐσουμε.

Προτιμούμε επίσης η διάρκεια της βόλτας να είναι μικρή.

Σε περιπτώσεις σκύλων που δεν μπορούν με τίποτε να σταθούν στα πόδια τους, καλό θα ήταν να μην τα πάμε βόλτα και να τα βάλουμε να κοιμηθούν πάνω σε μια πάνα, ώστε να κάνουν την ανάγκη τους εκεί, αν χρειαστεί.

Πέψη

Ένας ακόμη τρόπος να βοηθήσουμε το σκυλάκι μας να αποφύγει να κάνει εμετό είναι να κάνουμε πιο εύκολη τη δουλειά του πεπτικού του συστήματος.

Αρχικά, καλό είναι να σπάσουμε τα γεύματά του σε πολλά, ταΐζοντάς το από τρεις φορές και πάνω μέσα στην ημέρα.

Ένας άλλος τρόπος να τον βοηθήσουμε είναι να ζεστάνουμε το φαγητό πριν του το δώσουμε. Ιδανικά, θέλουμε το φαγητό να είναι σε θερμοκρασία δωματίου.

Άλλα πράγματα που βοηθούν την πέψη είναι το τζίντζερ, το μέλι, η γλιστερή φτελιά (slippery elm) και το χαμομήλι. Το τζίντζερ και το μέλι, μπορούμε να τα προσθέσουμε σε μικρές ποσότητες στο φαγητό του, ενώ το χαμομήλι, μπορούμε να το προσθέσουμε στο μπολ με το νερό του. Η γλιστερή φτελιά, πρέπει να την βρείτε σε μορφή σκόνης. Αναμειγνύετε τη σκόνη μαζί με λίγο νερό και αυτό θα δημιουργήσει μια πάστα. Θα πρέπει να δώσετε αυτή την πάστα στο σκυλάκι σας να την φάει. Μεγάλη προσοχή με το πότε θα δίνετε την πάστα γλιστερής φτελιάς γιατί λόγω της σύστασής της, αποτρέπει τη σωστή απορρόφηση φαρμάκων. Για τη σωστή δοσολογία και τον χρόνο χορήγησης, θα πρέπει να συμβουλευτείτε την/τον κτηνίατρό σας.

Κατανάλωση νερού & φαγητού

Πολύ σημαντικό στην περίπτωση του αιθουσαίου συνδρόμου είναι η ενυδάτωση. Επειδή η σκύλα μας μπορεί να δυσκολεύεται να σκύψει ώστε να πιει νερό από το μπολάκι της, καλό είναι να την βοηθήσουμε π.χ. δίνοντας νερό από τη χούφτα μας, να βάλουμε το μπολάκι σε μικρό ύψος, να κρατάμε εμείς το μπολάκι με τα χέρια μας ψιλά όσο πίνει. Αν τίποτα από αυτά δεν βοηθάει, μπορούμε να δώσουμε νεράκι με σύριγγα από το στόμα. Προσοχή, η χορήγηση νερού με σύριγγα από το στόμα θα πρέπει να γίνει με τις οδηγίες της/του κτηνιάτρου σας ώστε να αποφύγετε τυχόν πνιγμό.

Φυσικά, αν τίποτα από αυτά δεν έχει αποτέλεσμα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην/στον κτηνίατρό σας ώστε να σας δώσει περαιτέρω οδηγίες.

Το ίδιο ισχύει και για το τάισμα, όπου σίγουρα το σκυλάκι μας θα δυσκολεύεται να σκύψει ώστε να φάει από το μπολάκι του.

Αυτοί ήταν οι τρόποι με τους οποίους προσπαθήσαμε να βοηθήσουμε το Σουζάκι. Οπλιστείτε με υπομονή και… καλή δύναμη! 🙂

Κεντρική φωτογραφία άρθρου: Image by juicy_fish on Freepik

Leave your thought here

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *