Ψάχνεις κάτι συγκεκριμένο;

01 Δεκεμβρίου 2016

Το Κουτάβι μου Κάνει την Ανάγκη του Παντού Μέσα στο Σπίτι!

Η λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα βάσανα των ιδιοκτητών!

Το Κουτάβι μου Κάνει την Ανάγκη του Παντού Μέσα στο Σπίτι!

Σε αυτό το άρθρο θα δώσουμε τη λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα "βάσανα" των ιδιοκτητών, η εκμάθηση της τουαλέτας του κουταβιού. Ένα κουτάβι, μπορεί να κρατηθεί τόσες ώρες όσο είναι η ηλικία του σε μήνες, +/- 1 ώρα. Έτσι, ένα κουτάβι 4 μηνών μπορεί να κρατηθεί χωρίς να ουρήσει για 3 με 5 ώρες περίπου.

Τα σκυλιά είναι από τη φύση τους καθαρά ζώα, όταν έχουν επιλογή, δεν θα ουρήσουν/αφοδεύσουν στον χώρο στον οποίο κοιμούνται και τρώνε. Παρ’ όλα αυτά δεν τους είναι προφανές πως τα χαλιά και το πάτωμα είναι απαγορευμένα για ούρηση/αφόδευση. Είναι δική μας ευθύνη να τους διδάξουμε συστηματικά ποιοι είναι οι κατάλληλοι χώροι για να κάνουν την ανάγκη τους.

 

Οι Χρυσοί Κανόνες Τουαλέτας

 

Το μυστικό της επιτυχίας είναι οι επανειλημμένες ανταμοιβές στη θεμιτή τουαλέτα.

 

Περιορισμός Σκύλου

Αρχικά το κουτάβι πρέπει να περιοριστεί σε έναν μικρό χώρο. Αυτό το κάνουμε γιατί τα κουτάβια δεν θα λερώσουν σε έναν περιορισμένο χώρο στον οποίο κοιμούνται και θεωρούν δικό τους. Για τον σκοπό αυτό, θα πρέπει να αγοράσουμε ένα crate. Το κατάλληλο μέγεθος είναι εκείνο το οποίο επιτρέπει στο κουτάβι να σηκωθεί όρθιο και να κάνει μια περιστροφή γύρω από τον εαυτό του. Το crate δεν πρέπει να είναι μεγάλο γιατί τότε το κουτάβι θα κοιμάται στην μια πλευρά και θα κάνει την ανάγκη του στην άλλη, πράγμα το οποίο δεν θέλουμε.

Συμβουλές για το πως θα μάθει ο σκύλος να παραμένει ήρεμος στο crate μπορείτε να βρείτε στο πρόγραμμά μας "Σκύλος Καλός Πολίτης". Σκοπός του περιορισμού είναι η αποφυγή ούρησης/αφόδευσης σε σημεία που δεν πρέπει. Να θυμάστε πως κάθε φορά που το κουτάβι ουρεί σε σημείο που δεν πρέπει, η εκπαίδευση της τουαλέτας πάει πολλά βήματα πίσω. Πριν βάλουμε το κουτάβι στο crate θα πρέπει να έχουμε φροντίσει να είναι κουρασμένο, να έχει ουρήσει/αφοδεύσει, να έχει φάει και να έχει πιει νερό.

 

Πρόγραμμα Διατροφής

Καθ’ όλη την διάρκεια της εκπαίδευσης για την τουαλέτα, πρέπει να έχουμε πλήρη έλεγχο του φαγητού και του νερού έτσι ώστε να αρχίσει ο οργανισμός του να μπαίνει σιγά σιγά σε πρόγραμμα. Το κουτάβι πρέπει να τρώει τρία γεύματα κάθε μέρα, σε συγκεκριμένες ώρες. Μόλις βάζουμε το φαγητό στο μπολάκι, αν δεν το φάει μέσα σε 15 λεπτά, το μαζεύουμε και το φυλάμε. Αν το φάει, τότε απλά σηκώνουμε το άδειο μπολάκι. Νεράκι θα του δίνουμε κάθε δύο ώρες καθώς και μετά από βόλτα, παιχνίδι, φαγητό και εκπαίδευση.

 

Πρόγραμμα Ούρησης και Αφόδευσης

Το κουτάβι μας θα παραμένει εντός του crate καθ' όλη τη διάρκεια της ημέρας και θα βγαίνει κάθε τόσες ώρες όσο η ηλικία του. Όταν θα είναι η ώρα να βγει, το παίρνουμε αγκαλιά και το πηγαίνουμε έξω ή στην πάνα για να ουρήσει/αφοδεύσει. Αν ουρήσει, με το που τελειώσει του δίνουμε πολλά μεζεδάκια και το αφήνουμε για μισή ωρίτσα ελεύθερο στο σπίτι. Αν δεν κάνει τίποτε ή αν αφοδεύσει μόνο, τότε το ξαναβάζουμε στο crate και το πηγαίνουμε έξω ή στην πάνα ανά μισή ώρα μέχρι να ουρήσει. Όσο μεγαλώνει το κουτάβι, θα μεγαλώνει η διάρκεια παραμονής στο crate καθώς και η ώρα που θα μένει ελεύθερο στο σπίτι. Π.χ. ένα κουτάβι 5 μηνών θα παραμένει 5 ώρες στο crate και 1 ώρα εκτός (αφού ουρήσει). Επίσης, θα πηγαίνουμε τον σκύλο έξω ή στην πάνα μετά από φαγητό, νερό, παιχνίδι και εκπαίδευση.

 

Χώρος Τουαλέτας

Ο χώρος της τουαλέτας είναι ένας σταθερός και κλειστός χώρος. Καλό είναι να εναλλάσσουμε την επιφάνεια ούρησης/αφόδευσης. Δηλαδή μια φορά να βάζουμε πάνα, την άλλη λίγο χώμα, την άλλη πετραδάκια κ.ο.κ. Αυτό το κάνουμε έτσι ώστε ο σκύλος να μάθει να ουρεί σε διαφορετικές επιφάνειες και να μπορεί πιο εύκολα να ουρήσει όταν βγαίνει έξω βόλτα.

 

Υπομονή

Σίγουρα είναι πολύ κουραστικό και δύσκολο να έχουμε έναν σκύλο ο οποίος ουρεί/αφοδεύει μέσα στο σπίτι και πρέπει να καθαρίζουμε κάθε λίγο. Πρέπει να κάνουμε υπομονή και να δείξουμε κατανόηση. Η τουαλέτα είναι κάτι πολύ απλό αρκεί να τηρηθούν ευλαβικά αυτά που λέμε. Και το κυριότερο, να μην μαλώνουμε τον σκύλο αν συμβεί ατύχημα αλλιώς το μόνο που θα καταφέρουμε είναι ο σκύλος να φοβάται να ουρήσει/αφοδεύσει δικής μας παρουσίας.

Share it!