Ψάχνεις κάτι συγκεκριμένο;

10 Απριλίου 2017

Tips Τελευταίας Στιγμής για την Ημέρα της Ανάστασης

Τι μπορούμε να κάνουμε ώστε αυτή η μέρα να περάσει ανώδυνα.

Tips Τελευταίας Στιγμής για την Ημέρα της Ανάστασης

Φτάνει η μέρα που οι περισσότεροι σκυλο-γονείς φοβούνται, η ημέρα της Ανάστασης. Η αλήθεια είναι πως για να εκπαιδεύσετε τον σκύλο σας να είναι άνετος με τα βεγγαλικά, θα πρέπει να ξεκινήσετε από την κουταβίσια ηλικία και αρκετούς μήνες πριν την ημέρα της Ανάστασης. Παρ’ όλα αυτά υπάρχουν κάποια μικρά μυστικά που θα μπορούσαν να κάνουν την ημέρα αυτή να περάσει απαρατήρητη.

 

Κροτοφοβία

Όταν ένας σκύλος έχει κροτοφοβία, αγχώνεται υπερβολικά όταν ακούει κάποιο δυνατό ήχο. Οι αντιδράσεις ποικίλουν από κρύψιμο του σκύλου σε μικρούς χώρους μέχρι και πτώση από το μπαλκόνι.

 

Εκπαιδεύεται;

Η κροτοφοβία μπορεί να είναι είτε εκ γενετής είτε επίκτητη. Η ιδανική λύση είναι η σωστή κοινωνικοποίηση του σκύλου από την κουταβίσια κιόλας ηλικία.

 

Φαρμακευτικές Αγωγές

Αν έχετε έναν σκύλο που έχει ήδη εμφανίσει κροτοφοβία, τότε θα πρέπει να συμβουλευτείτε άμεσα έναν εκπαιδευτή-συμπεριφοριστή ή έναν κτηνίατρο-συμπεριφοριστή. Σε κάποιες περιπτώσεις προτείνεται η φαρμακευτική αγωγή. Τα φάρμακα σε συνδυασμό πάντα με τη σωστή εκπαίδευση θα μπορούσαν να επιφέρουν ένα καλό αποτέλεσμα.

 

Η Ημέρα της Ανάστασης

Προετοιμασία Σπιτιού

Αρχικά θα πρέπει να προετοιμάσουμε κατάλληλα το σπίτι μας. Ο σκύλος θα πρέπει να παραμείνει εντός σπιτιού. Μην τον αφήσετε σε κήπο, μπαλκόνι, ταράτσα. Τονίζουμε πως πολλοί σκύλοι μπορούν να αντιδράσουν τόσο ακραία ώστε να πέσουν από το μπαλκόνι. Πολύ σημαντικό είναι να κλείσουμε παντζούρια και παράθυρα και να βάλουμε την τηλεόραση ή το ραδιόφωνο σε πολύ δυνατή ένταση. Έτσι θα μειώσουμε τον ήχο από τα βεγγαλικά.

 

Τροφή

μπολ με τροφή σκύλουΑν είμαστε στο σπίτι την ώρα των βεγγαλικών, τότε μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ένα πολύ δυνατό όπλο, την τροφή του σκύλου. Θα έχουμε φροντίσει να μην έχουμε ταΐσει τον σκύλο μας για το απόγευμα ώστε να δείξει μεγαλύτερο ενδιαφέρον σε αυτό που θα του προσφέρουμε.

Οι τρόποι που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε την τροφή είναι οι εξής:

  • Κροκέτα-κροκέτα: Δίνετε στον σκύλο τη τροφή του σιγά-σιγά έτσι ώστε αυτή η διαδικασία να διαρκέσει όσο θα ακούγονται τα βεγγαλικά.
  • Παιχνίδια με τροφή: Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα παιχνίδια που παίρνουν τροφή. Θα έχετε γεμίσει, αρκετή ώρα πιο πριν, αυτά τα παιχνίδια με τέτοιο τρόπο ώστε ο σκύλος να δυσκολευτεί να βγάλει την τροφή από μέσα με αποτέλεσμα να ασχοληθεί παραπάνω.
  • Παιχνίδια όσφρησης: Κρύψετε μικρές δώσεις από το φαγητό του σε διάφορα σημεία στο σπίτι σας και αφήστε τον να ψάξει να τις βρει.

Και στις 3 περιπτώσεις θα πρέπει να έχετε προετοιμαστεί από πριν και η διαδικασία να ξεκινήσει λίγο πριν ακουστούν τα βεγγαλικά.

 

Παιχνίδι

κουτάβι παίζειΓια τα σκυλιά που λατρεύουν το παιχνίδι, υπάρχει και αυτή η επιλογή. Λίγο πριν ακουστούν τα βεγγαλικά, βγάζουμε το αγαπημένο παιχνίδι του σκύλου μας και παίζουμε μαζί του.

 

Ο Σκύλος Συνεχίζει και Φοβάται

Αν ο σκύλος φοβηθεί από τα βεγγαλικά παρ’ όλες τις προσπάθείες σας, τότε μην τον πιέσετε. Αν θέλει να πάει και να κρυφτεί, αφήστε τον να το κάνει. Αν γαβγίζει, μην τον μαλώσετε. Είναι απλά αντιδράσεις στο φόβο. Όλο και περισσότερες έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα πως η άσκηση πίεσης σε καταστάσεις φόβου έχει ως αποτέλεσμα την ένταση του φόβου αυτού.

 

Μπορώ να Χαϊδέψω το Σκύλο μου;

Αν ο σκύλος δέχεται το χάδι εκείνη τη στιγμή, φυσικά και μπορείτε. Από παλιά, υπάρχει η ιδέα πως το χάδι ενισχύει το φόβο. Αυτό δεν ισχύει. Σκεφτείτε πως έχετε εγκλωβιστεί σε ένα ασανσέρ και φοβάστε. Έρχεται κάποιος και σας λέει πως έχει φωνάξει βοήθεια και όλα θα πάνε καλά. Αυτό ενισχύει το φόβο σας; Αν ξαναεγκλωβιστείτε, θα φοβάστε περισσότερο επειδή την προηγούμενη φορά σας είχε καθησυχάσει ένας άνθρωπός;

Share it!