Ψάχνεις κάτι συγκεκριμένο;

15 Δεκεμβρίου 2016

Μυρωδιές Παντού!

Πως αντιλαμβάνεται ο σκύλος τον κόσμο

Μυρωδιές Παντού!

Θυμάστε το συναίσθημα όταν θαυμάζετε ένα μαγευτικό τοπίο, ένα όμορφο έργο τέχνης, ένα σπορ αμάξι; Το ίδιο ακριβώς αισθάνεται και ένας σκύλος όταν συναντά μια μυρωδιά κατά τη διάρκεια μιας βόλτας.

 

Οι σκύλοι αντιλαμβάνονται τον κόσμο γύρω τους μέσω της μύτης τους. Η μύτη τους είναι ένα πολύ δυνατό εργαλείο με πολύ ενδιαφέρον τρόπο λειτουργίας. Έχοντας τη δυνατότητα να μυρίζουν από κάθε ένα ρουθούνι ξεχωριστά, μπορούν να καταλάβουν την κατεύθυνση από την οποία προέρχεται μια μυρωδιά! Μυρίζοντας ένα σημείο, μπορούν να καταλάβουν ποιος πέρασε από εκεί, τι είχε φάει, πως αισθανόταν και πολλές άλλες ενδιαφέρουσες πληροφορίες.

 

«Εμείς βλέπουμε μια εικόνα, ένα στιγμιότυπο, ο σκύλος βλέπει μια ολόκληρη ιστορία.»

Alexandra Horowitz

 

Επειδή οι σκύλοι έχουν ένα τόσο δυνατό οσφρητικό σύστημα, είναι πολύ σημαντικό για την υγεία τους να τους επιτρέπουμε να μυρίζουν κατά τη διάρκεια της βόλτας. Είναι άπειρες οι φορές που βλέπουμε ιδιοκτήτες να τραβάνε τα σκυλιά τους και να μην τους επιτρέπουν να μυρίσουν. Είτε γιατί βιάζονται είτε γιατί φοβούνται να μην φάει κάτι ο σκύλος από το έδαφος. Ας αφιερώσουμε χρόνο στη βόλτα του σκύλου μας! Ας του δώσουμε τη δυνατότητα να συλλέξει πληροφορίες για το περιβάλλον. Ας τον πάμε σε νέα μέρη να μυρίσει νέες μυρωδιές και να γεμίσει «εμπειρίες». Αν φοβόμαστε πως θα φάει κάτι από το έδαφος, ας τον εκπαιδεύσουμε καταλλήλως. Δίνοντας του την ικανότητα να μυρίσει, θα έχουμε έναν σκύλο πολύ πιο εκτονωμένο και κατά συνέπεια πολύ πιο ήρεμο στο σπίτι!

 

Ακολουθεί ένα πολύ ενδιαφέρον βίντεο για τη λειτουργία της μύτης του σκύλου. Καλές βόλτες!

 

Share it!