22 Δεκεμβρίου 2016

Η Μετάβαση στη Ζωή με Έναν Σκύλο

Πως να προετοιμαστείς για το μεγάλο βήμα

Η Μετάβαση στη Ζωή με Έναν Σκύλο

Ήρθε η ώρα να πάρεις σκύλο. Η προσθήκη του στη ζωή σου, είναι μια διαδικασία που θα αποφέρει καρπούς πολύ αργότερα. Όσο πιο γρήγορα επενδύσεις σε αυτόν – προσδοκίες, προσπάθεια, χρόνος και εκπαίδευση – τόσο πιο εύκολα θα είναι τα επόμενα δεκαπέντε χρόνια. Παρακάτω θα διαβάσεις τις βασικές αρχές για ένα όμορφο ξεκίνημα.

 

Προσδοκίες και Βιολογία

Ζούμε σε μια τεχνολογική εποχή. Τα σκυλιά, αντιθέτως, είναι ζωντανοί οργανισμοί. Ακόμη και ο καλύτερος σκύλος του πλανήτη χρειάζεται να ουρήσει πολλές φορές την ημέρα και να αφοδεύσει τουλάχιστον δυο φορές, μπορεί να κάνει εμετό ή να εκκρίνει φλέγμα στο χαλί, να μεταφέρει χώμα στις πατούσες του, να κυλιστεί σε νεκρά πράγματα, και, εκτός αν είναι ράτσα που δεν μαδάει, να βγάλει πολλή τρίχα στα έπιπλα και στα ρούχα σου. Επίσης, τα σκυλιά μαθαίνουν στο δικό τους ρυθμό, μας καλωσορίζουν στη δικιά τους γλώσσα, π.χ. χοροπηδώντας και γλύφοντας, και έχουν το δικό τους καθημερινό πρόγραμμα το οποίο περιλαμβάνει μασούλημα πραγμάτων, γάβγισμα, ανάγκη να οσφραίνονται, να θέλουν να παίξουν όταν βλέπουμε τηλεόραση και να τραβάνε στο λουρί για να γνωρίσουν άλλα σκυλιά. Για τους περισσότερους από εμάς, αυτά δεν είναι τίποτε, ίσα ίσα που μας εξάπτουν την περιέργεια σχετικά με την συμβίωση μεταξύ διαφορετικών ειδών. Αλλά αν δεν είσαι έτοιμος, το σοκ της μετάβασης από ένα οργανωμένο σπίτι, σε ένα που θα υπάρχει σκύλος, είναι μεγάλο.

 

Η Λίστα με τα Απαραίτητα

  • Κλουβί και πάρκο.
  • Άνετο κρεβάτι.
  • Φαγητό και ατσάλινα μπολ.
  • Πολλά παιχνίδια ειδικά για μασούλημα, όπως παιχνίδια Kong που παίρνουν φαγητό μέσα, και βρώσιμα παιχνίδια.
  • Παιχνίδια επαναφοράς και tag, όπως μπαλάκια και κόμπους.
  • Κολάρο, λουρί και ταυτότητα.
  • Μικρές λιχουδιές για την εκπαίδευση.
  • Χτένα, νυχοκόπτης και βούρτσα δοντιών.

 

Εκπαίδευση Τουαλέτας

Ο νέος σου σκύλος θα περνάει το χρόνο του είτε στο κλουβί είτε σε μια περιορισμένη περιοχή, τουλάχιστον τις πρώτες εβδομάδες, ειδικά όταν δεν είσαι παρόν. Έτσι θα αποφύγεις ζημιές στο σπίτι από μασουλήματα και ούρηση ή αφόδευση σε σημεία που δεν πρέπει. Ακόμη και ένας ενήλικος σκύλος που έχει μάθει που να κάνει την ανάγκη του μπορεί να σαστίσει από μια αλλαγή σε σχέση με την πρότερη κατάσταση στην οποία ζούσε. Οπότε μην του δώσεις την ευκαιρία να κάνει λάθος: βάλε τον στο κλουβί εκτός και αν τον έχεις δει να ουρεί ή αφοδεύει μέσα στην τελευταία ώρα. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να παραμείνει σε ένα δωμάτιο διαμορφωμένο για σκύλους για μια με δύο ώρες, μαζί με παιχνίδια ειδικά για μασούλημα (δείτε και παρακάτω). Τις πρώτες μέρες πρέπει να είσαι παρόν όταν κάνει την ανάγκη του (το οποίο σημαίνει να τον συνοδεύεις ακόμη και αν έχεις αυλή), έτσι ώστε να τον επιβραβεύεις γενναιόδωρα. Δώσε του να καταλάβει πως κατάφερε κάτι τρομερά καλό με «μπράβο», χάδια και μερικές λιχουδιές από την τσέπη σου. Με αυτόν τον τρόπο είναι πιο πιθανό να το επαναλάβει στο μέλλον.

Αναλυτικές οδηγίες για την εκμάθηση της τουαλέτας, μπορείς να βρεις στο blog post μας «Το Κουτάβι μου Κάνει την Ανάγκη του Παντού Μέσα στο Σπίτι!».

Αναλυτικές οδηγίες για την εκμάθηση της παραμονής στο κλουβί, μπορείς να βρεις στο blog post μας «Απενοχοποίηση του Crate».

 

Το Κλειδί Είναι ο Περιορισμός

Για να διαμορφώσεις ένα δωμάτιο κατάλληλο για τον σκύλο σου, πρέπει να αφαιρέσεις τα αντικείμενα που πιθανώς θα μασουλήσει. Έπιπλα, δερμάτινα αντικείμενα, βιβλία, καλώδια, χαλιά, μετατρέπονται σε αντικείμενα για μασούλημα στα μάτια του σκύλου σου. Μην του επιτρέψεις ούτε μια φορά να μασουλήσει κάτι που σου ανήκει. Περιόρισέ τον μαζί με τα παιχνίδια που επιτρέπετε να μασουλήσει και να είσαι σίγουρος πως θα του γίνει συνήθεια να δαγκώνει τα δικά του παιχνίδια. Αν δεν υπάρχει η δυνατότητα για ένα τέτοιο δωμάτιο, πάρε ένα πάρκο (ex-pen), το οποίο είναι συρμάτινο και ειδικό για σκυλιά.

Θα υπάρξει αρκετός χρόνος αργότερα για πιο χαλαρό περιορισμό, όταν θα αποδείξει πως μπορείς να τον εμπιστευτείς. Θα καταλάβεις πως είναι έτοιμος για περισσότερη ελευθερία μόλις κάνει την ανάγκη του συστηματικά στον χώρο της τουαλέτας του, έχουν περάσει αρκετές εβδομάδες από την τελευταία φορά που είχε ατύχημα με την ανάγκη του και συνεχώς ψάχνει και μασουλάει τα δικά του παιχνίδια.

 

Οι Πρώτες Μέρες

Εσύ και η οικογένειά σου είστε εμφανώς ενθουσιασμένοι από το καινούργιο μέλος και ίσως πήρες τον σκύλο πριν το Σαββατοκύριακο με σκοπό να του αφιερώσεις όλο σου τον χρόνο για να τον τακτοποιήσεις. Αυτό είναι μια υπέροχη ιδέα, δεδομένου πως δεν θα πέσει όλη σου η προσοχή στο σκύλο. Αν ο σκύλος νομίσει πως δεν φεύγεις ποτέ από δίπλα του, αφήνοντάς τον μόνο του, τότε θα πάθει μεγάλο σοκ όταν εσύ μπεις στην καθημερινή σου ρουτίνα. Γι’ αυτό λοιπόν θα πρέπει να φεύγεις για μικρά διαστήματα – μεταξύ των 5 λεπτών και της μισής ώρας – από την στιγμή που θα μπει ο σκύλος στο σπίτι σου έτσι ώστε να μάθει πως πάντα γυρνάς σπίτι. Κάτι άλλο που μπορείς να κάνεις είναι να τον έχεις εκτονώσει επαρκώς πριν από τη πρώτη φορά που θα φύγεις για μια με δύο ώρες. Πάντα να αφήνεις παιχνίδια για μασούλημα ή παιχνίδια Kong που παίρνουν φαγητό μέσα για να περάσει ευχάριστα την ώρα του.

 

Πρόγραμμα Άσκησης

Ένας εκτονωμένος σκύλος είναι ένας καλός, και χαρούμενος σκύλος. Η καθημερινή δυναμική άσκηση είναι το ίδιο σημαντική με την εκπαίδευση του. Ένα περπάτημα σε γρήγορο ρυθμό είναι εντάξει αλλά ένα τρέξιμο είναι ακόμη καλύτερο, και ένα παιχνίδι με μπαλάκια διάρκειας 20 λεπτών ή μια παραμονή μισής ώρα ελεύθερος σε πάρκο είναι ιδανικό. Αν κάποιες φορές δεν διαθέτεις τον χρόνο για την απαιτούμενη βόλτα, μπορείς να προσλάβεις κάποιον επαγγελματία περιπατητή σκύλων. Επίσης μπορείς να ψάξεις για κάποιον επαγγελματία που έχει χώρο και αναλαμβάνει να κρατήσει το σκύλο σου όσο εσύ θα λείπεις από το σπίτι. Αυτό, ακόμη και αν γίνεται μια με δύο φορές την εβδομάδα μπορεί να προσφέρει στο σκύλο σου μια πολύ καλή άσκηση για το σώμα και το μυαλό.

 

Εκπαίδευση

Να έχεις το νέο μέλος της οικογένειας υπό την επίβλεψή σου έτσι ώστε να διακόψεις κακές σκέψεις, όπως το μασούλημα και την ούρηση. Ο συγχρονισμός σου είναι πολύ σημαντικός: οποιαδήποτε τιμωρία μετά το συμβάν όχι μόνο δεν θα έχει αποτέλεσμα αλλά θεωρείται και κακοποίηση. Είναι πολύ καλύτερα να πιάσεις τον σκύλο την ώρα που κάνει κάποια αταξία, να τον διακόψεις και να του υπενθυμίσεις τι είναι το σωστό. Για παράδειγμα, τον βλέπεις να μυρίζει το τηλεχειριστήριο της τηλεόρασης. Πες, «Έι φιλαράκο, που είναι το κόκαλό σου; Πάμε να το βρούμε!» και βοηθήσέ τον να βρει το παιχνίδι του, κράτησέ το όσο το μασουλάει και επιβράβευσέ τον λεκτικά. Γράψου σε ένα από τα online μαθήματά μας. Ακόμη και αν έχεις εμπειρία, κάθε χρόνο εξελίσσονται τα πράγματα στην εκπαίδευση (και στη διασκέδαση κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης).

 

Πηγή: The Academy for Dog Trainers

Share it!

Facebook